Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijera duodrame "Gospođa Ajnštajn", po tekstu Snežane Gnjidić i u režiji Karin Rosniček, biće održana 30. juna s početkom od 20.30 časova na maloj sceni "Raša Plaović" nacionalnog teatra, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Projekat je deo pozorišnog programa 30. Beogradskog letnjeg festivala – BELEF, a u glumačkoj podeli su Dušanka Stojanović Glid kao Mileva Marić Ajnštajn i Goran Jevtić kao Albert Ajnštajn.

Foto:promo

Kako je najavljeno, ovo je priča o ljubavi i strasti, poverenju i izdaji, zasnovana na novim saznanjima o doprinosu Mileve Marić u stvaranju najpopularnije naučne teorije na svetu – teorije relativiteta.

Rediteljka Karin Rosniček postavila je ovaj komad 2020. godine u svom Expats Theatre u Vašingtonu, ali je nakon izvrsnih kritika, pandemija koronavirusa zaustavila dalja izvođenja svih predstava. Sada je dobila priliku da režira ovu predstavu u Beogradu i nije krila odušveljenje:

Karin Rosniček Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Uhvatio me je strah, ali zahvaljujući fantastičnim glumcima, kao i celom timu, on je nestao. Ova drama je iz ugla Mileve Ajnštajn, da vidimo i čujemo kako je sve to izgledalo, da damo šansu da i ona može sve da nam ispriča kako je to bilo, da se čuje njena priča – rekla je, između ostalog, rediteljka Rozniček.

Snežana Gnjidić, autorka ove drame, otkrila je da se njeno delo bazira na autentičnim pismima između Mileve i Alberta, koje je pronašao unuk najbolje Milevine prijateljice sa studija u Cirihu, na jednom beogradskom tavanu.

Snežana Gnjidić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Kada pomenemo Milevu Marić Ajnštajn uglavnom pomislimo na ženu koja je izneverena i čija je sudbina bila veoma teška. I to je istina, ali ono što sam ja želela da napišem na osnovu ovih pisama jeste da pokažem njen duh. A bila je duhovita, vickasta, veoma obrazovana i poliglota. Izuzetno se maštovito izražavala i u prvim danima sa Ajnštajnom bila je jedna vesela žena koja je mogla da prati nekog ko je imao 18 godina u njegovim ludostima. Zato mislim da je ova priča drugačija nego sve prethodne. Mi često osuđujemo Alberta jer nije obratio posebnu pažnju na nju, njihovu decu i zajednički rad. Ipak, mora da se kaže da je ljubavni odnos između muškarca i žene veoma komplikovan i stvari nisu crno bele, i moramo da sagledamo tu priču iz jednog novog ugla što se nadam da će ova predstava i pokazati – kazala je Gnjidić.

Glumica Dušanka Stojanović Glid, koja tumači Milevu Ajnštajn, naglasila je se ne slaže da je naša naučnica bila toliko nesrećna.

– Svako može da ponese onoliko tereta, koliko ima snage za to. Ja Milevu ne doživljavam kao ženu koja je mnogo patila iako je imala mnogo težak život. Ona je taj život mogla da ga živi, imala je za to hrabrosti i kapacitete – rekla je dramska umetnica i dodala:

Dušanka Stojanović Glid Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ono što smo sa Karin svi mi uradili, to je da se dogodilo da smo prava ekipa, i to je sreća. Završavamo veoma zahtevan i kvalitetan rad na ovoj predstavi, i nekad je malo nezgodno izlaziti na samom kraju sezone sa novim projektom. Ovo je bila mala, dobra i zaista prava ekipa, koja je realizovala ovaj emotivni, mentalni i metafizički komad, koji nas štiti od toga da moramo da imamo neka fakta, da tvrdimo da se nešto dogodilo u njihovom istinskom, biografskom životu. Nego smo imali slobodu da improvizujemo. U Milevino vreme je teško bilo biti pametna žena, i prvi put mi se dešava da igram lik koji je pametniji od mene. I baš sam Goranu predložila da uzmemo dvočas fizike, ali nije bilo potrebe za tim

Goran Jevtić kao Albert Ajnštajn istakao je da je svima poznat kompleksan odnos dvoje naučnika, ali da je suština ove drame u tome kako su se oni i pored svega veoma voleli.

Goran Jevtić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– U tome i leži snaga i posebnost predstave. Nigde nisam video ništa slično u dramama, posebno jer se vidi kako se Mileva i Albert vole, uživaju jedno sa drugim, imaju bliskost i duhovitost između sebe. Ima mnogo ljubavi i nežnosti. I ono što je bila jabuka za Njutna za njih dvoje je bila njihova ljubav koja kada se desila i sve što im se dogodilo u životu, oni su crpeli posebne i opšte teorije. Oni su to samo preneli na nešto što će rasvetleti ovaj svet na čemu ćemo im večno biti zahvalni. A zašto se ljudi rastaju kada se toliko vole, ne znam.

On je nastavio da je primetio da formula teorije relativiteta može da se primeni i na glumu.

– Definicija glume je tako neuhvatljiva, ali sada sam osetio da radi ta formula E=mc2, koja kaže da je energija recipročna masi puta ubrzanju na kvadrat. Ako uzmete da je masa sve ono što znate o svojim likovima koje tumačite i ako vam je ubrzanje na kvadrat, odnosno trud i rad koji uložite, kada pomnožite sa ovim što ste učili, onda dobijete tu energiju. A, verovali ili ne, fizičari nekad energiju zovu i kreacija. I tako je naš mc2, ono što smo pokušali u ovoj fantastičnoj ekipi.

Prisutne je pozdravio upravnik nacionalnog teatra Svetislav Bule Goncić, a direktorka Drame Molina Udovički je, između ostalog, rekla da ova sezona u Narodnom pozorištu u Beogradu protiče u znaku negovanja savremenog dramskog teksta i najavila da je danas održana prva proba na adaptaciji romana – poeme „Deca“ Milene Marković, koji je dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman iz 2021. godine.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prva repriza „Gospođe Ajnštajn“ je zakazana za 2. juli na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu.

Bonus video: Primabalerina Tatjana Tatić – Balet je surova profesija