Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, MCB, Arhiva

Mitropolit Amfilohije Radović za života je spadao u red najistaknutijih ličnosti sa ovog podneblja, te je kao takav neretko imao susrete sa velikim imenima iz sveta politike, umetnosti, kulture, sporta… Želju da upozna mitropolita crnogorsko-primorskog svojevremeno je, tokom boravka u Crnoj Gori, iskazao i slavni glumac Džeremi Ajrons, a portal Nova.rs eksluzivno otkriva kako je došlo do njihovog susreta.

Sastanku Amfilohija i dobitnika Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu „Reversal of Fortune“ (kod nas preveden „Preokret sreće“ ili „Okret sudbine“), prisustvovao je u svojstvu prevodioca i naš sagovornik episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, koji za Nova.rs objašnjava kako je izgledao Ajronsov boravak u Cetinjskom manastiru.

Pročitajte još...

– Jedna od stvarno zanimljivijih i smešnijih stvari je bila situacija sa nekadašnjim sekretarom Mitropolije, ocem Savom Tutušem. Negde valjda 2002. godine, ja sam došao u kancelariju i video veoma ljutitog oca Savu koji govori o tome kako je on nešto zabranio, ali da neko nastavlja da maltretira njega i mitropolita s nekim pismima. Ja sam ga tad pitao da mi objasni šta je u pitanju, a on mi je rekao: „Ma, evo neki su hteli nešto kod naše crkve da snimaju, pa sam ja njima to zabranio, a sad oni ipak opet pišu i hoće da se ubuđuju sa mitropolitom, a to ne može tako. Rekoh: „Dajte vi meni to pismo“. Kad sam pogledao to pismo, video sam da je reč o mojoj poznanici iz Zagreba Nini Mimici, ćerki poznatog reditelja Vatroslava Mimice, koja je snimala neki italijanski film o ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Oni su tad pitali da li mogu da iskoriste za nekoliko kadrova ruševinu neke crkve koja pripada Mitropoliji, ali je to otac Sava u startu odbio. Međutim, oni su se obratili drugim pismom moleći da taj glavni glumac dođe i da on, ako može, razgovara sa Amfilohijem.

Rekoh: „Oče Savo, u redu je. Ja ću ovo dalje preuzeti“. Tako je sutradan u 11 sati ujutru Džeremi Ajrons došao u Cetinjski manastir. Ja sam im tada bio prevodilac, pošto je mitropolit, koji je znao mnoge jezike, poznavao solidno engleski, ali ne dovoljno da bi njime ozbiljnije razgovarao. Oni su razgovarali skoro sat vremena i do dan danas kad Džeremi Ajrons govori o svom životu, on se seti boravka u Crnoj Gori i razgovora sa Amfilohijem, ističući to kao jedan od značajnih događaja u njegovom životu. Taj razgovor je bio topao, ali nije bio preozbiljan, nego je sve to više izgledalo kao neka hemija između dva čoveka koji su se nekako prepoznali i jako zbližili, iako se prvi put u životu susreću – objasnio je vladika Jovan u velikom interevjuu koji ćemo u celosti objaviti narednih dana na našem portalu.

Nakon susreta sa Amfilohijem, Ajrons je u nekoliko navrata isticao značaj razgovora sa duhovnikom iz Crne Gore, napominjući da mu je to jedno od najznačajnijih životnih iskustava.

„Susret sa Amfilohijem je bio takav da sam zaboravio na film i sve vezano za film. Susret je bio jedan od vrhunaca mog života. Možda sam ja čuveni glumac, ali sam duhovno vrlo običan čovek i upoznati takvu ličnost kao što je Amifilohije je nešto izuzetno. Onog trenutka kad je ušao u kabinet, ja sam znao da pred sobom imam retkog čoveka. To se ne dešava tako često, možda dva ili tri puta u životu imao sam privilegiju da sretnem takvog čoveka i ličnost“, prenela je mitropolija crnogorsko-primorska reči čuvenog britanskog glumca.

Pročitajte još...

Ajrons je status jednog od najznačajnjih svetskih glumaca stekao ulogom u filmu „Žena francuskog poručnika“, potom su usledile upečatljive role u „Mesečini“, „Misiji“, Kronebergovim „Ukletim blizancima“, „Australiji“, igrao je Hamberta Hamberta u ekranizaciji „Lolite“…

Uloga u filmu „Reversal of Fortune“ (kod nas prikazivan kao „Preokret sudbine“), koji je snimljen 1991. godine, donela mu je dve prestižne nagrade –  Zlatni globus i Oskar.

Igrao je i u filmovima „Kobna veza“, „Kafka“, „Kuća duhova“, „M. Baterflaj“, „Čovek sa gvozdenom maskom“, „Lolita“ i „Ukradena lepota“…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare