Foto:Promo

Umetnički rad, velika instalacija "Brod (sekcija 1101)" Nine Ivanović biće predstavljen danas u 13 sati na fasadi zgrade Stare toplane Mašinskog fakulteta u Ivankovačkoj ulici u Beogradu.

Na monumentalnom radu prikazan je proces izgradnje broda, koji se započinje i ispraća radom inženjerki i inženjera brodogradnje.

Velika fasadna instalacija napravljena je povodom značajnog jubileja – obeležavanja 75 godina Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Saradnja između Katedre za brodogradnju i Nine Ivanović proistekla je iz želje da se kroz spoj umetnosti i inženjerstva približe brodogradnja i savremeno likovno stvaralaštvo. Postavljanjem umetničke instalacije u javni prostor na fasadi zgrade u kojoj se nalazi Katedra, posetioci i prolaznici imaju priliku da se zainteresuju za brodograđevnu praksu, a studenti i nastavnici da prepoznaju detalje i konkretne elemente s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Umetnica Nina Ivanović je kroz istraživački proces stekla uvid u to kako izgleda brodograđevna praksa, ali i izučavanje brodogradnje u Srbiji danas, a potom je to znanje prenela na crtež po kome je nastao finalni umetnički rad. Izrađen je u osobenoj tehnici, između crteža, skulpture i instalacije. Rad „Brod (sekcija 1101)“ najveće je delo Ivanovićeve u javnom prostoru.

Foto:Promo

Nina Ivanović je diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz grupne i samostalne izložbe, letnje škole, domaće i internacionalne radionice. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti iz Fonda Vladimir Veličković i nagrade 57. Oktobarskog salona. Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada „Pejzaži“ u italijanskom gradu Vitorio Veneto u okviru izložbe „1918. Quando scoppia la pace“ i svetlosne instalacije „Perači prozora“ na prozorima Kulturnog centra Beograda. Suosnivačica je Umetničkog kolektiva U10, tima koji od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10.

Bonus video: Izložba „Lavirint devedesetih“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar