Foto: St John's College, Cambridge / PA Images / Profimedia, Promo

Za "Autostoperski vodič kroz galaksiju" mnogi kažu da im je to najomiljenija knjiga svih vremena, a od kada je objavljena 1978. godine uživa kultni status, ne samo među ljubiteljima nauče fantastike. Ali uprkos tome što knjiga pleni maštovitošću i duhovitošću, njen autor Daglas Adams doživljavao je pisanje kao mučenje, otkrivaju njegove beleške koje će biti uskoro objavljene u knjizi "42".

Daglas Adams bio je jedan od najmaštovitijih i najduhovitijih pisaca svoje generacije, ali je čak i za njega pisanje znalo da bude mučan proces. Zato je napisao samom sebi napisao belešku u kojoj se hrabri i poručuje da će na kraju konačno osetiti zadovoljstvo od pisanja.

„Pisanje nije stvarno tako loše kada se izboriš sa brigama. Zaboravi na brige, prosto nagazi. Ne stidi se zbog loših delova. Ne napreži se sa njima. Daj sebi vremena, možeš da se vratiš na to ponovo u svetlu onoga što si napisao u priči kasnije“, poručio je Adams samom sebi, dodajući da je bolje imati bilo kakve stranice da na njima radi nego nikakve. „Pisanje može da bude dobro. Napadni ga, nemoj da ono napada tebe. Možeš da nađeš i uživanja u tome. Možeš svakako učiniti sebi mnogo dobrog time!“, zaključio je pisac „Autostoperskog vodiča kroz galaksiju“.

 

Od kako je objavljena, poruka pisca samom sebi širi se društvenim mrežama, kao ohrabrenje svima koji se suočavaju sa problemima pri pisanju, a deo je knjige „42“, sastavljene od do sada neobjavljivanih pisama, skica, ideja, scenarija, pesama i različitih beleški pronađenih u njegovoj arhivi. Nakon iznenadne smrti Daglasa Adamsa u 50. godini od srčanog udara u maju 2001, za njim je ostalo i 67 kutija punih svezaka, pisama, skripti… Adamsova porodica poverila ih je koledžu Sent Džon na Kembridžu, a sada će sa delom te građe biti upoznati i ljubitelji njegove književnosti.

Knjiga nazvana „42: Neverovatne ideje Daglasa Adamsa“, po čuvenom broju iz „Autostoperskog vodiča“, nastala je u saradnji sa Adamsovom porodicom i legatom, baca novo svetlo na to kako su nastajale njegove knjige, u njoj će se naći i piščeva prepiska sa prijateljima, fanovima i kolegama, uključujući tu i pisce Nila Gejmena i Dirka Magsa, glumca Stivena Fraja, izdavača Sju Fristoun, novinarku Kejtlin Moran…

Sa druge strane, ne samo „podsetnik samom sebi“, nego i niz drugih tekstova iz ostavštine otkrivaju koliko je za Adamsa proces pisanja znao da bude užasan, piše „Gardijan“.

„Dopada mi se ta poruka, ali bih volela ju je češće čitao samom sebi. Mislim da je pisanje za njega bio mučan proces, ne uvek, ali kada mu je bilo teško, onda je bilo zaista teško“, ispričala Džejn Trift, Adamsova sestra, novinarima ovog britanskog lista.

Na jednom od papira nađenih u arhivi, Adams je otkucao na mašini: „Danas sam jako sit ideje pisanja. Nisam zapravo ništa napisao dva dana, a i toga sam sit“.

Foto: Promo

Ljubiteljima „Autostoperskog vodiča“ biće zanimljivo da vide njegove uzgredne beleške o knjizi, koliko god one bile možda izraz trenutne malodušnosti pisca.

„Artur Dent je tupan. On me ne zanima. Ford Prefekt je tupan. Ne zanima me. Zafod Biblbroks je tupan. Ne zanima me. Marvin je tupan. Ne zanima me. Autostoperski vodič kroz galaksiju je tupav. Ne zanima me“, zabeležio je autor tokom pisanja svog romana, ali je, tipično za njega, njegova malodušnost prerasla u zamišljeni razgovor sa zmajem nazvanim Lajonel.

Neke od njegovih ideja sadrže i opise pojava koje će tek kasnije postati deo svakodnevice, kao što su kupoprodaja preko interneta, Wikipedia, onlajn video igre, kindl… Adams je sedam godina pre nego što je nastao kindl zapisao: „Prave elektronske knjige biće zasebni uređaji koji će se bežično povezivati na mrežu“. Ništa od toga ne iznenađuje njegovu porodicu.

Adamsov brat Džejms Trift seća se odlazaka u bioskop i pozorište sa njim.

„Izašli biste onda odatle i pričali o tome što ste gledali i znali biste da je on video nešto sasvim drugačije od nas. On je prosto imao tu sposobnost da svet gleda iz drugog ugla. Sada shvatate da je gledao na svet 20 godina ispred nas“, navodi Trift, s tim što njegova sestra dodaje da takve „futurističke“ ideje nisu dolazile iz njegovih namera da predviđa budućnost, nego iz, kako kaže, „onog ‘to je ono što bih želeo da vidim’ mesta“.

Govoreći o Adamsovoj arhivi, Trift navodi da se dešavalo povremeno da neko „zaroni“ u nju, ali da nikada nije bilo izvesno šta će na kraju ispasti od svega.

Knjiga je nazvana „42“, što je, znaju to fanovi, „odgovor na smisao života, kosmosa i svega“. Urediće je Kevin Džon Dejvis, a knjigu će objaviti izdavač „Anbaund“, preko kampanje na „Kikstarteru“, koja je započeta juče. Ovaj izdavač funkcioniše po principu da počinje da štampa knjigu kada se pojavi dovoljan broj pretplatnika. U slučaju sa knjigom „42“ to je njih 1.000, a taj broj već je premašen.

Izdavač Metju Klejton rekao je da je ovaj vid izdavanja „upravo vrsta revolucionarne strategije kakvu bi Adams pozdravio“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar