Clémentine Schneidermann Foto:David Parry / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slike stare žene kako pokušava da se izbori sa sušilicom za veš i prostre tek opranu odeću i rublje tokom lokdauna, nametnutog pandemijom koronavirusa, ali i fotografija kako ista ta baka s šeširom na glavi odmara u dvorištu osvojile su prestižnu nagradu Tejlor Vesing za fotografski portret za 2022. godinu.

Autorka pobedničkih fotografija starije dame iz foto-serijala „Dan za pranja veša“ jeste Klementin Šnajderman.

Fotografkinja je dela nazvana „Laundry Day 2“ i „Laundry Day 3“ načinila dok je dokumentovala svakodnevni život njene starije komšinice u južnom Velsu, kako pokušava da se izbori s karantinom i uspe da koliko-toliko održi normalnost.

Umetnica Klementin Šnajderman, osim priznanja Tejlor Vesing, dobila je i finansijsku nagradu od 15.000 funti, preneo je BBC.

U obrazloženju nagrade stručni žiri je pohvalio jednostavnost čitavog projekta, jer je autorka uspela da „uhvati mirnu svakodnevnicu u ispunjavanju zadataka u jednom domaćinstvu“.

Foto:Clementine Schneidermann

Fotografije, kako su dodali, donose „moćan osećaj mirnoće i tišine, ali istovremeno i usamljenosti i izolacije, uprkos blizini fotografkinje“. Pohvalili su i „neobičnu perspektivu portreta, jer pružaju osećaj takve blizine, a opet „nisu dovoljno blizu da se vidi lice dame, čime stvaraju intrigantnu igru sa konvencijama tradicionalnog portreta“.

Pored pobedničkih fotografija, dodeljene su i druga i treća nagrada. Hanim Kristijan ovenčan je drugom nagradom za delo naslovljeno „Majka i ćerka i ukorenjeni“ (Mother and Daughter and Rooted), koja istražuje kvir i trans probleme, kao i značaj izabrane porodice, a Aleksandar Komenda dobio je treću nagradu za fotografiju „Zahidov sin“ (Zahid’s Son), portret koji istražuje teme identiteta, ali i postsovjetskog „pejzaža“ u Kirgistanu.

Clémentine Schneidermann Foto:David Parry / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nagradu Tejlor Vesing tradicionalno dodeljuje londonska Nacionalna galerija portreta. U trci za ovo priznanje bilo je čak 4.462 fotografija, odnosno 1.697 fotografa.

Publika u Kromvel plejsu, novom umetničkom centru u londonskom Kensingtonu, u prilici je da vidi izbor fotografija koje su ušle u uži izbor, kao i pobedničke.

Izložba će trajati do 18. decembra.

Bonus video: Čari dobre fotografije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar