Foto: Promo

Izložba "Marginalija" Živane Mijailović biće otvorena 18. januara u 19 časova u umetničkom prostoru U10.

Napušteni prostori obrasli vegetacijom u kojima obitavaju samo životinje i njihovi ostaci zauzimaju centralno mesto u radovima Živane Mijailović.

– Autorka ilustruje ambijent prostora koji za nju ima sentimentalan značaj i istražuje transformaciju tog prostora i fenomen nostalgije kroz poznato okruženje koji postaje nemi svedok svakodnevnih događanja. Umetnica bira da prikaže sopstvena maglovita sećanja na detinjstvo kroz refleksije, komentare, detalje i lična tumačenja, postavljajući posmatrača u poziciju istraživača kojem daje sopstveni dnevnik, i kroz intimnu mapu beleški ga pušta u gotovo sakralni, na momente sablasni ambijent. Sa druge strane, ovi prostori mogu biti svačiji i ničiji, svuda i nigde, ovde i sada, ili nigde i nikada, jer prizori iz dečije perspektive dolaze u sukob sa njihovom sadašnjom percepcijom. U tom prostoru između prošlog i sadašnjeg Živana Mijailović uspeva da zabeleži atmosferu, osećaj i pulsirajuću tenziju kojom odišu ova mesta – reči su Bojane Jovanović iz kataloga „Marginalija“.

Živana Mijailović propituje fundamentalnu potrebu svakog čoveka – a to je očuvanje ličnog nasleđa i sećanja na minule trenutke koji su uticali na formiranje onoga što danas jesmo.

– Beleženjem, sakupljanjem i čuvanjem, koje nalikuje muzejskom kontekstu u kojem se daje omaž velikim i važnim događajima iz prošlosti, fokus se stavlja na mala stvorenja, obična mesta i svakodnevne radnje koje sa marginalija prelaze u centralnu poziciju – zaključak je Bojane Jovanović.

Živana Mijailović završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je trenutno studentkinja doktorskih studija, pod mentorstvom profesorke Biljane Đurđević. Od prošle godine radi i kao asistentkinja na istom fakultetu.

Bonus video: Rimski period Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar