Foto: Promo

Grupna izložba master studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu pod nazivom "Masterpieces VI" biće otvorena 16. marta u 19 sati u umetničkom prostoru U10. 

Još 2019. kolektiv umetničkog prostora U10 pokrenuo je projekat „Masterpieces“, s ciljem da pruži prag najmlađoj generaciji umetnika ka daljem izlagačkom iskustvu. Ovaj projekat teži, takođe, i da razvije svest o jedinstvenoj savremenoj sceni na kojoj umetnici, kustosi i institucije deluju u međusobno zavisnim odnosima.

I kroz ovaj poduhvat selektovani studenti master studija svih odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu imaju priliku da se upoznaju s prostorom U10 putem organizaciju izložbe, dok kolektiv biva upućen u aktuelnu produkciju mladih umetnika. Projekat „Masterpieces“, kako objašnjavaju iz U10, funkcioniše kao platforma za povezivanje aktera na sceni i uspostavljanje budućih saradnji.

Na ovogodišnjoj, šestoj u nizu postavci 17 master studenata, koji će predstaviti svoje radove, sprovodi umetničko istraživanje na različitim likovnim i tematskim nivoima. Tih 17 studenata su: Sonja Ćurin, Bogdan Dimčić, Milica Erkić, Aleksandar Jovanović, Radmila Korać, Anja Medenica, Isidora Nenadić, Ksenija Popović, Aleksandar Radosavljević, Katarina Rakić, Filip Savković, Aleksa Spasić, Jelena Stefanović, Nevena Stojinov, Maja Vranić, Jelena Vukajlović i Milica Vukašinović.

Kao čest motiv u radovima svih javljaju se pitanja odnosa lične percepcije sa kolektivnom i kritički pristup medijima. Ali, njihov kritički stav se ne zaustavlja samo na pitanjima likovnog dela, već preispituju i mogućnosti samog umetničkog obrazovanja. I u saradnji studenata i kolektiva sam projekat postaje eksperiment s dehijerarhizovanim modelima umetničkog obrazovanja. S jedne strane, kolektiv U10 deluje kao model umetničke samoorganizacije, a s one značajnije, saradnja među master studentima i članovima kolektiva dopušta svakom učesniku projekta da deluje kao „učitelj neznalica“ Žaka Ransijera, odnosno individua koja neusiljenom komunikacijom podržava volju za saznanjem svojih kolega.

Izložba u prostoru U10 trajaće do 6. aprila.

Bonus video: Kreativni izvori Spajka Lija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar