JA SAMO RADIM SVOJ POSAO - Isidora Branković Foto: Promo/U10

Izložba "Ja samo radim svoj posao" Isidore Branković biće otvorena sutra u 19 sati u umetničkom prostoru U10.

Radovi Isidore Branković nastali su kroz proživljeno iskustvo. Iako počinju od individualnog doživljaja, narativi video radova se nadimaju i prerastaju u oštra zapažanja, kritike i podsmeh savremenim društvenim, političkim i ekonomskim normama, piše Jovana Trifuljesko u tekstu za katalog izložbe.

Podseća da Brankovićeva u stejtmentu o radovima „Voli me do kraja“ i „Plač epizodista“ izjavljuje:

„Gledajte svi u mene, da mogu da glumim veliku umjetnicu“.

Vezivanje ove konstatacije s nazivom izložbe „Ja samo radim svoj posao“ tek je prva etapa iščitavanja izložbenog sadržaja, koja dovodi u pitanje grandiozna očekivanja prema savremenom umetniku. U sklopu dva navedena video rada, pesme koje teže validaciji individue, navodi Trifuljesko, skreću pažnju od sistemske nesigurnosti utkane u sam identitet profesije umetnika.

„Makovi i ruže“, „Izjava pod zakletvom“ i „Ćuteći ćemo otići“ odišu dostojanstvom i vrednostima koje se vezuju za termin margine. Ne odvajajući se od marginalnog, poput voajera koji prenosi iskustva drugog, Branković istražuje skriveno u svakodnevnom i kroz imerziju iznosi na videlo posledice post-socijalističke realnosti, beleži Trifuljesko, dodajući da se iza razrađenih narativa kriju loši životni uslovi – nema prostora za razmišljanje ako se treba vatreno boriti za predodređeni cilj.

Objedinjujući motiv radova jeste diverzija, namenjena da privuče pažnju dok se u pozadini nazire socijalna i ekonomska nesigurnost. Dela u sklopu izložbe pružaju uvid u proživljena iskustva i intimnu topografiju umetnice, dok istovremeno provociraju refleksiju o očekivanjima i sistemskim ograničenjima koja oblikuju identitet današnjice.

Tako pristup Isidore Branković temama marginalizovanih i post-socijalističkih realnosti pruža priliku da se „ne zadržimo isključivo na prezentaciji, već da skrenemo pažnju na dublje društvene implikacije predstavljenih prizora. Kroz ove vizije, umetnica nas provocira, podstičući posmatrača na kritičko razmišljanje o ideologijama koje oblikuju naša svakodnevna iskustva“, zaključak je Jovane Trifuljesko.

Isidora Branković rođena je 1999. godine u Banjaluci, gde živi i stvara. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na odseku Intermedijalna umjetnost. Izražava se kroz performans, video umetnost, fotografiju, instalaciju i slikarstvo. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. A 2022. osnovala je Vagon Gallery koja prikazuje, promoviše, edukuje i radi na podizanju kvaliteta produkcije umetničkih dela mladih umetnika iz oblasti savremene i angažovane umetnosti.

Izložba „Ja samo radim svoj posao“ trajaće u beogradskom prostoru U10 do 9. marta.

Bonus video: Kreativni izvori Spajka Lija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar