Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

Legat omiljenog beogradskog gradonačelnika Branka Pešića od sada je smešten u prostor Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", gde kažu da će on za javnost biti otvoren kada prođe pandemija koronavirusa, a da će u njega, po želji naslednika, moći da uđu svi osim političara. Pored brojnih ličnih stvari, ordenja i slike sa autogramima astronauta koji su se spustili na mesec, tu je i unikatna knjiga koju Pešiću povodom 50. rođendana poklonili vodeći domaći umetnici, sa pesmom koju mu je posvetio Duško Radović, a počinje stihom: "Obijao je banke..."

Pešićeve lične stvari poklonili su udruženju njegove ćerke Branislava i Sofija i sin Lazar sa unucima Tesom i Dimitrijem, navode iz „Adligata“.

Preuzet je nameštaj iz Pešićeve kuće, njegove police i veći deo biblioteke, pisaći sto i fotelje, tako da je u legatu urađena svojevrsna rekonstrukcija njegovog životnog prostora iz sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, što je naročito važno. Dragocena zbirka ordenja, medalja i povelja koje je on dobio tokom više decenija na različitim funkcijama naročito je impresivna: od povelje koju je svojeručno potpisala kraljica Elizabeta Druga, do medalja koji su mu uručivali najznačajniji vladari iz celog sveta, ali i brojne institucije i sportska društva iz SFRJ, sve to čini jednu neverovatnu celinu jednog od najnagrađivanijih Jugoslovena, koji je, ipak, bio izuzetno skroman, navode u „Adligatu“, dodajući da su tu, između ostalog, i orden Legije časti, Orden junaka socijalističkog rada, Orden zasluga za narod, Orden za hrabrost, Partizanska spomenica 1941…

Biblioteka Branka Pešića Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

– Jedini zahtev Lazara Pešića, sina Branka Pešića, jeste da u legat ne ulaze političari, i da se sa predmetima iz legata ne fotografišu. Porodica smatra da su se političari prethodnih decenija ogrešili o Beograđane i nikako ne žele da dozvole da se legat i ime Branka Pešića koristi u propagandne dnevnopolitičke svrhe. To svakako razumemo i podržavamo, zato ćemo postaviti posebne panele koji će zatvarati legat u slučaju posete političara, a planiramo i da uradimo poseban znak „zabranjeno za političare“ – kaže Viktor Lazić iz „Adligata“.

Ordenje Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Legat će, navodi on, zvanično biti otvoren kada prođe pandemija virusa kovid-19, ali je za otvaranje sve pripremljeno: većina predmeta je preneta u Udruženje „Adligat“ i napravljena je stalna postavka.

Legat je formiran na inicijativu književnika Miloja Popovića Кavaje, autora stihova za „Marš na Drinu“, dugogodišnjeg direktora Sava centra i Кulturnog centra Jugoslavije u Njujorku, dodaju u „Adligatu“.

Partizan, graditelj, ljubitelj kulture i sporta…

Branko Pešić, po mnogima najomiljeniji gradonačelnik Beograda, rođen je u Zemunu 1922. godine. Na početku Drugog svetskog učestvovao je u akcijama i sabotažama iligalaca protiv nacističkog okupatora u Zemunu, a u leto 1942. je otišao u partizane. Učestvovao je bici na Sutjesci, a 1943. godine je bio ranjen prilikom oslobađanja Bijeljine.

Gradonačelnik, odnosno predsednik Skupštine grada Beograda bio je devet godina i 14 dana, od 1965. do 1974. godine. Tokom njegove uprave u Beogradu je izgrađeno više od 81.000 stanova, a grad je sa 680.000 stanovnika narastao na 920.000. Beograd je dobrim delom zalaganjem upravo Branka Pešića od prestonice jedne male države izrastao u svetsku metropolu.

Pešić je, ističu u „Adligatu“, veliku pažnju posvetio kulturnom razvoju Beograda. U njegovo doba otvoren je Muzej savremene umetnosti, osnovani su Bitef, Fest, Bemus i “Radost Evrope”, izgrađena su nove zgrade Narodne biblioteke Srbije i Istorijskog arhiva Beograda.

Branko Pešić iz pera Dušana Petričića Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Za njegovih mandata izgrađeni su most Gazela, Beograđanka, započeo je sa radom Studio B, započeta je gradnja Zapadne i Istočne kapije Beograda, pušten u saobraćaj auto-put kroz Beograd, otvoreni su Terazijski tunel, hotel “Jugoslavija”…
I Pešićeve zasluge za razvoj sporta u glavnom gradu su velike, pa su tako izgrađeni svi postojeći olimpijski bazeni po oštinama: Olimp na Zvezdari, Vračarski sportski centar, Šumice, 25. maj, Banjica, Кošutnjak, Tašmajdan, Hala Pionir, Hala Pinki u Zemunu…

Nijedan gradonačelnik Beograda ni pre, ni posle njega nije mogao ni približno da nabroji toliko velike uspehe i projekte, ali ni da se pohvali tolikom omiljenošću kod Beograđana koji su često dolazili kod njega kući po savet ili da se požale. Njagov broj telefona su svi znali i bili slobodni da ga uvek pozovu, podsećaju u „Adligatu“ i dodaju da zato ne čudi što je, prema mišljenju mnogih, upravo Branko Pešić najbolji gradonačelnik kojeg je Beograd ikada imao.

Pokloni državnika i potpisi astronauta iz Apola 11

Pešić je tokom svog mandata upoznao brojne svetske državnike, poput egipatskog predsednika Gamala Abela Nasera, norveškog kralja Olafa, sovjetskog predsednika Leonida Brežnjeva, etiopijskog cara Hajla Selasija, iranskog šaha Rezu Pahlavija i mnoge druge značajne ljude tog doba, koji su mu često uručivali medalje ili davali poklone, navode u udruženju i dodaju da se „mnogo toga se sada može videti u Pešićevom legatu“.

Autogrami astronauta Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

– Pešić je 1969. godine bio domaćin članovima Misije Apolo 11 i tom prilikom su mu trojica prvih ljudi na mesecu – Nil Armstrnog, Majkl Кolins i Edvin Baz Oldrin poklonili fotografiju sletanja na mesec i potpisali je. Isto se dogodilo i sa astronautima četvrtog sletanja na mesec, Apola 15. Bio sam oduševljen kada sam ugledao originalne potpise šestorice astronauta – kaže Viktor Lazić.

Udruženju Adligat je poklonjena i knjiga koju su 1972. godine, prilikom proslave 50. Pešićevog rođendana, zajedno napravile brojne značajne ličnosti tadašnjeg javnog života.

Naslovna strana knjige poklonjene Pešiću za 50. rođendan Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Svaku stranicu je ispunio jedan velikan – slikari poput Petra Lubarde, Bete Vukanović, Ivana Tabakovića, Lazara Vujaklije, Marija Maskarelija, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, oslikali su celu svoju stranicu ili zalepili sliku u knjigu ogromnog formata, a pesnici su za Pešića napisali ili prepisali svoje pesme (Desanka Maksimović, Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Brana Crnčević). Pored njih, još 23 ličnosti se u knjizi zahvalilo Pešiću, a mešu njima su Miodrag Petrović Čkalja, Ljuba Tadić, Mira Stupica, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Dušan Petričić…

Pesma Duška Radovića 

Obijao je banke,

provaljivao u radne organizacije,

silovao gospođice iz aparata,

tapkao pred SIV om,

džepario po GSPu,

lažno se predstavljao,

falsifikovao dokumenta,

proturao lažne novčanice,

prodavao rog za sveću,

varao na kartama,

podmićivao

– samo da bi naš BEOGRAD

bio veći i lepši!

HVALA MU!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare