Foto: Istorijski arhiv Niš

Ljubiša Samardžić u kabrioletu, Ena Begović sa kutijom vina, Ričard Barton i Elizabet Tejlor u poseti Duvanskoj industriji, Sonja Savić sa nagradom, samo se neke od scena koje Nišlije pamte, a mogu se videti ovih dana na izložbi o niškim Filmskim susretima.

Za 57 godina postojanja Filmskih susreta u Nišu, brojne glumačke ekipe prodefilovale su gradom na Nišavi, a značajan broj fotografija i tekstova o glumcima sačuvan je u niškom Istorijskom arhivu.

Nišlije ovih dana mogu da vide delić vredne arhivske građe Istorijskog arhiva, jer Festival glumačkih ostvarenja prati izložba fotografija, novinskih članaka, plakata i drugih dokumenata nastalih tokom trajanja festivala.

Fotografija Slavka Štimca koji je kao dečak-glumac posetio nišku Osnovnu školu „Dositej Obradović“, fotografija Ljubiše Samardžića koji u kabrioletu dolazi na festival, Sonje Savić sa nagradom, plakati koji su najavljivani prvi Filmski susreti sada već daleke 1966. godine, mogu se, između ostalog videti, na panoima postavljenim u parku ispred Gradske kuće.

Autor izložbe, istoričar Igor Rakić kaže da su novinari i tada kao i sada pomno pratili svaki korak glumaca.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Koristili su svaku priliku tokom trajanja festivala da o njima pišu, o tome šta su radili u Nišu i koja su mesta posećivali. Uobičajena praksa je bila da glumci tokom boravka u gradu posete neko od preduzeća, obično Elektronsku industriju, a Ričard Barton i Elizabet Tejlor posetili su Duvansku industriju Niš. Novinari su ih pratili u stopu – izjavio je Rakić.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Prema njegovim rečima, o dolasku u Niš, septembra 1971. godine, svetski poznatih glumaca pisalo se do najsitnijeg detalja, o tome kojim su avionom leteli, ko je bio pilot, gde su odseli, ko ih je sačekao…

Barton je te godine učestvovao u snimanju filma „Sutjeska“ i to je bio razlog da tada najpoznatiji glumački par poseti Filmske susrete. Novinari su se bavile i time koliko je koštao njihov čarter let od Dubrovnika do Niša i njihov boravak u Nišu. Objavljena je i cifra i kada bi preveli vrednost dolara i dinara tada i danas, došli bi do sume od oko 30.000 dolara dok je čaršija ispredala priče o sto miliona dinara – rekao je Rakić.

Ena Begović Foto: Istorijski arhiv Niš

Ostalo je zabeleženo i to, kazao je, da su glumci tokom trajanja festivala, osim zvaničnih nagrada, dobijali i zanimljive poklone. Sačuvana je fotografije Ene Begović sa kutijom vina koje se proizvodi u Gornjem Matejevcu, kraj Niša, a zapamćeno je i to da je Slavko Štimac za svoju prvu ulogu, a bilo je to 1972. godine u filmu „Vuk samotnjak“, dobio od organizatora Filmskih susreta školski pribor.

Ljubiša Samardžić Foto: Istorijski arhiv Niš

Rakić je rekao da se na panoima mogu videti novinski članci o Ljubiši Samardžiću u „Niškoj banci“ kako podiže novac, uz komentar da i poznatim glumcima zafali novac, a tokom jednog od Festivala pisalo se o Velimiru Bati Živojinoviću i o tome da li je „slupao“ svoj privatni avion tokom snimanja filma „Partizanska eksadrila“.

Istorijski arhiv Niš čuva plakate kojim je najavljivano otvaranje Filmskih susreta i posetioci mogu da vide neke od najstarijih. Prvi plakat iz 1966. godine, onaj iz 1967. godine i nekoliko plakata iz kasnijeg perioda.

Sonja Savić i Svetislav Goncić Foto: Istorijski arhiv Niš

Autor izložbe je prikazao i pismo Branka Ćopića koji je odgovorio organizatorima festivala da ne želi da bude član bilo kakvog žirija, pa ni žirija Filmskih susreta, jer želi samo da bude pisac. Fotografije, novinski članci i druga dokumenta, su sačuvani i iz godina kada je izgledalo skoro nemoguće da se Festival održi.

Prema Rakićevim rečima Filmski susreti organizovani su i 1972. godine tokom epidemije velikih boginja, 1980. godine kada je umro predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, 1991. godine u vreme raspada Jugoslavije, ali i 1993. godine u vreme hiperinflacije.

Bonus video: Viktor Savić i Sloboda Mićalović na Filmskim susretima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare