Foto: Privatna arhiva porodice Živojinović

"Valter brani Sarajevo" premijerno je prikazan pre 50 godina u sarajevskoj Skenderiji i još uvek drži rekord po broju gledalaca jednog filma proizvedenog na području bivše Jugoslavije. Tim povodom u sredu, 6. aprila u 19 časova, u restoranu „Walter“ u tržnom centru Galerija, će se okupiti svi oni koji su najpozvaniji da govore o značaju ovog filma, njegovom uspehu posebno u Kini, o Bati Živojinoviću, anegdotama sa snimanja i drugim zanimljivostima vezanim za ovo kultno ostvarenje.

Događaju će prisustvovati: Igor Galo, glumac, reditelj i producent – igrao je ulogu Mališe i jedini je živi glumac iz plejade vrhunskih glumaca koji su igrali u filmu,  Dr Nele Karajlić, muzičar, književnik i scenarista Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka, a 24 godine je bio na čelu Jugoslovenske kinoteke i Miljko Živojinović, sin Bate Živojinovića.

Foto: Privatna arhiva porodice Živojinović

Tokom događaja će biti prikazani video i foto materijali sa snimanja filma, a biće izloženi i radovi mladog slikara Pavla Maksimovića, koji je, iako ima samo 21 godinu, inspiraciju za pop-art dela pronašao baš u ovom filmu i vrednostima koje promoviše.

Kultni film “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca drži rekord po broju gledalaca jednog filma proizvedenog na području bivše Jugoslavije – za 50 godina fim je gledalo više od 11 milijardi ljudi.

Foto: Privatna arhiva porodice Živojinović

Osim u bivšoj Jugoslaviji, film je postigao neverovatan uspeh u Kini. Zapravo “Valter” je bio prvi strani film koji se posle “kulturne revolucije” prikazivao u Kini, a popularnost ovog filma ne jenjava, jer se “Valter” i dalje prikazuje na nacionalnoj kineskoj televiziji povodom državnih praznika. Svoju antologijsku ulogu u ovom filmu je odigrao Velimir Bata Živojinović, koji u Kini i dan danas ima kultni status.

Foto: Promo

„Valter brani Sarajevo“ je uzbudljiv, akcioni, špijunski film o sarajevskim ilegalcima i njihovom vođi, partizanskom obaveštajcu Vladimiru Periću Valteru. Film je snimljen 1972. godine u režiji Hajrudina Krvavca, a po scenariju Đorđa Lebovića, Mome Kapora, Hajrudina Krvavca i Save Pređe, dok je producent filma bio Hidajet Čalkić.

Foto: Promo

Naslovnu ulogu tumačio je Bata Živojinović kao Valter, dok su u ostalim ulogama igrali vrhunski jugoslovenski glumci: Rade Marković, Ljubiša Samardžić, Dragomir Bojanić Gidra, Neda Spasojević, Pavle Vujisić, Slobodan Dimitrijević ”Lobi”, Igor Galo, Stevo Žigon, Faruk Begoli, Relja Bašić, Etela Pardo, Voja Mirić, Vladan Holec, Davor Antolić, Boro Begović, Eugen Verber, Miralem Zupčević, Rudi Alvađ, Ramiz Sekić, Demeter Bitenc, Husein Čokić, Dragan Stipić, Zoran Belić, Ranko Gučevac, Jozo Lepetić, a kao epizodista se po prvi put na filmu pojavljuje Emir Kusturica. Pored jugoslovenskih igrali su i nemački glumci: Hanjo Hase, Rolf Remer, Vilhelm koh Hege, Herbert Kefer, Fred Delmar i Helmut Šrajber.

Foto: Promo

Koliki je uticaj ostvario ovaj film govore i činjenice da je u Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”, u Mladenovcu se održava filmski festival “Valter” kao omaž Bati Živojinoviću, a Ahmet Muminović je nacrtao strip “Valter brani Sarajevo” čije je kinesko izdanje prodato u osam miliona primeraka.

Bonus video: Vuk Ršumović o filmu „Među bogovima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar