Jugoslav Vlahović
Jugoslav Vlahović Foto: Željko Šafar

Krčka se i ova zemlja, i ceo svet. Sve je neizvesno, ali upravo je ta neizvesnost inspirativna za nas umetnike, kaže za Nova.rs Jugoslav Vlahović, uoči otvaranja izložbe "LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku".

Posle poluvekovne karijere, tokom koje je uradio na hiljade i hiljade karikatura i ilustracija, objavljivanih u NIN-u, „Njujork tajmsu“, „Republici“, „Tajmu“, „Mondu“, „Bildu“, dizajnirao kontroverzne omote ploča, većinom za „Riblju čorbu“, bavljenja muzikom i profesure na Fakultetu primenjenih umetnosti, Jugoslav Vlahović je rešio da kraj godine dočeka srećno!

Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

Vlahovićeva izložba strip radova „LAKI – 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku“ biće otvorena u ponedeljak 27. decembra u četiri sata (16 časova) u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra, a istovremeno će biti održana i promocija istoimene knjige. Na pitanje ko je Laki, Jugoslav Vlahović za Nova.rs objašnjava da je u pitanju junak stripa koji se „rodio“ pre deset godina:

– Konkretan povod bio je Međunarodni konkurs Muzeja moderne umetnosti u Surgutu, u Sibiru, na temu „Srećan čovek – Lucky Man“. Među 1.500 radova dobio sam prvu nagradu, uz lepu novčanu nagradu. Žiri je odabrao taj rad za prvu nagradu već posle 15 minuta. Taj moj rad je kratak strip u četiri slike, gde je jedan zamišljeni čovek oslonjen na svoju ruku. U prvom kadru se vidi njegov veliki mozak, u drugom je taj mozak manji, a u trećem još manji. I u sva tri kadra je jako ozbiljan. Ali, u četvrtom kadru više nema mozga, no ima jedan blaženi osmeh – pojašnjava Vlahović za naš sajt.

Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

Po povratku u Beograd iz Sibira želeo je da napravi još stripova na tu temu, i skicirao je dvadesetak ideja. Ali, stao je. I zaboravio na sve. Međutim, prošle godine, dok je divljala pandemija koronavirusa, desilo se da naleti na fasciklu sa skicama i rešio je da u „nevreme“ dovrši sve:

– Uradio sam pedesetak malih stripova, i sveo ih na kraju na 44. Ima verovatno neke simbolike što sam priču o Srećnom čoveku, Lakiju završio baš tada. U kriznim trenucima, kad se neka latentna opasnost, koja još uvek traje nad svima nama, nadvila, razmišljanje o sreći i opstanku dolazi još više do izražaja. Svakako nije slučajnost da sam baš u tim okolnostima ciklus završio – priča umetnik.

I dok svaki čovek traga za srećom čitavog života, poslednje dve godine, kako konstatuje naš sagovornik, ta potraga samo je intenzivirana:

– Na izložbi će biti predstavljeno i sedam tabli sa isečcima iz raznih novina, koje sam skupljao, gde u tekstu piše da je „smeh lek“. U poslednje vreme sam primetio koliko naši kulturni radnici u intervjuima pominju značaj humora u ovakvim situacijama. I to pomaže čoveku da opstane. Znate, jedan naš logoraš, koji je tokom Drugog svetskog rata bio zatočen u Aušvicu, sebe je terao svakoga dana da sam sebi ispriča bar jedan vic. Da se na silu smeje, ne bi li preživeo taj užas.

I zbog svega toga Vlahovićev Laki je jedan „srećan čovek“. Iako je originalno nastao u nekom „prošlom vremenu“ asocijacije na ovo, novo doba su neminovne:

– Sve, od korone do opšte društveno-političke situacije se kod mene, kao i kod svakog angažovanog autora, krčkalo i pretvorilo u umetničko delo, u ovom slučaju u sedmu umetnost – strip. I drago mi je što sam se, na neki način, vratio u strip – priča Vlahović i podseća da se još kao student bavio stripom, pod uticajem američkog andergraunda. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka više od dva meseca boravio je u Americi, družio se sa andergraund autorima, a po povratku u zemlju objavljivao u „Studentu“ i „Stradi“ stripove:

– Neki su bili i zabranjivani. Video sam tada da to teško ide ovde… Nedavno je na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju Aleksandar Zograf, naš čuveni strip autor bio iznenađen da je neko uopšte radio takve stvari još početkom sedamdesetih i bilo je to za njega otkrovenje. Posle sam se zaposlio u NIN-u i batalio strip, posvetivši se karikaturi i ilustraciji. A strip je zaista posebna umetnost koja dozvoljava da se priča razvije, dok su karikatura i ilustracija, kojima se bavim, svedeni poput nekog vizuelnog aforizma.

Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

Taj „Srećan čovek“ ili „Lucky Man“ je ispala i zgodna igra reči pred novogodišnje praznike.

– Urednika „Besne kobile“, koji je objavio knjigu, Gorana Lakićevića zovu Laki, a na otvaranju izložbe govoriće i Mitar Đerić Laki, a sve to u Srećnoj galeriji SKC-a, pred „Srećnu Novu godinu“ – kaže umetnik, a na pitanje hoće li nam biti srećna ta nova godina, ovako odgovara:

– Prognoze su nezahvalne. Krčka se i ova zemlja, i ceo svet. Sve je neizvesno, ali upravo je ta neizvesnost interesantna i inspirativna za nas umetnike. Za mene naročito. Sve te krize, koje smo imali ovde, proživljavao sam na jedan kreativan način. To je istovremeno moja sreća i nesreća. Jer, kad radiš u novinama, to te tera da pratiš događaje i daš svoj osvrt na njih. Nažalost, nekad zbog toga nisam imao vremena da se posvetim svojim interesovanjima koja su malo pomerenija, i više naginju likovnosti, slici… Ali, ovo što radim u novinama je moja misija i to doživljavam zaista kao važnu stvar, ne samo za sebe, već za društvo – naglašava naš sagovornik.

A kada su u pitanju ta društveno-politička zbivanja, kojima je toliko okupiran u svojim ilustracijama i karikaturama, godinu kojoj se bliži kraj sumira jednom rečju – turbulencija:

Naša sredina je u previranju. Pod strašnom smo agresijom nekih megaprojekata, svedoci smo opasnih namera vlasti u želji da se što brže dođe do rezultata koji će se predstaviti kao izuzetno značajani i pozitivni, a mogu svima nama da se obiju o glavu. Ne želim više ni da trošim reči na sve te afere kojima smo svedoci… Svi znamo u kakvoj zemlji živimo!

Izložba, Strip i ilustracija, Srećan čovek, Laki men, Lucky man Ilustracija: Jugoslav Vlahović
Ilustracija: Jugoslav Vlahović

I baš zbog toga Vlahovićev Laki je čovek koji sve to naizgled posmatra sa nezainteresovanošću i zadovoljava se malim stvarima.

– Inspiracija su mi bili ljudi koji posmatraju svet kroz prizmu sitnog zadovoljstva i ne pitaju se šta će biti, ne sa njima, već sa njihovom decom i sa budućim generacijama… Ne samo da se ne bave našim svakodnevnim opstankom, onim od danas do sutra, već se ne bave opstankom čoveka na ovoj našoj ugroženoj planeti. Zato se moj Laki smeje, čas kiselo, čas slatko…Umetnici i jesu u misiji da zabeleže trenutak na neobičan način – zaključak je Jugoslava Vlahovića.

Uz nadu da će nam Laki doneti sreću u 2022. umetnik na kraju najavljuje da ga već 6. aprila u Narodnoj biblioteci Srbije očekuje nova izložba, koju opisuje kao istinsko iznenađenje, jer će prvi put predstaviti svoje fotografije!

Bonus video:

Koraks-poziv na ekološki ustanak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar