Foto: E-Stock_blondie, TANJUG/ RADE PRELIC, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U 2023. navršavaju se jubileji nekih od značajnih albuma jugoslovenske i srpske pop i rok muzike, kao što su 50 godina od debija "YU grupe", "Pop mašine" i Josipe Lisac, četiri decenije "Discipline kičme" ili 30 godina od poslednjeg albuma Ekatarine Velike.

Prvenac pevačice Josipe Lisac „Dnevnik jedne ljubavi“ nastao je na muziku njenog supruga Karla Metikoša i stihove Ivice Krajača, a sa tog konceptualnog izdanja o ljubavima gradske devojke izdvojile su se pesme „O jednoj mladosti“, „Po prvi put“ i „Vjerujem ti sve“.

Gitarista Dragi Jelić, basista Žika Jelić i bubnjar Raša Đelmaš na samom početku 1973. objavili su svoj prvenac „YU grupa“ na kome su se našli neki od najpoznatijih pesama sastava „Crni leptir“ i „Čudna šuma“, uz fanovima drage „Noć je moja“ i „More“. Na samom kraju te godine beogradska hard rok trojka Pop mašina je objavila „Kiselinu“ prvi konceptualni album domaćeg roka posvećen halucinogenim iskustvima, na kome su pesme „Na putu za haos“, „Tražim put“ i druge.

Pre 40 godina objavljena je „Uspavanka za Radmilu M“, poslednji album Bijelog dugmeta sa originalnim pevačem Željkom Bebekom, a pored naslovnog instrumentala kog su na gitarama odsvirali vođa benda Goran Bregović i gost Vlatko Stefanovski, izdvojila se pesma „Ako možeš, zaboravi“.

Beogradski novotalasni sastav U škripcu objavio je 1983. album „O je“ na kome se nalazio veliki jugoslovenski hit „Siđi do reke“, a potom i mini album „Nove godine“ sa kog su ostale upamćene naslovna pesma i „Koliko imaš godina“. Idoli su pre četiri decenije izdali svoj komercijalno najuspešniji album „Čokolada“, na kojoj je istoimeni veliki jugoslovenskih hit, kao i „Radostan dan“ i „Vetar i zastave“, a zagrebački Film „Sva čuda svijeta“ sa „Boje su u nama“ i „Mi nismo sami“.

Zagrebački Animatori su se oglasili prvencem „Anđeli nas zovu da im skinemo krila“, a hard rok sastav Kerber debitovao je sa „Nebo je malo za sve“, na kome je i pesma „Mezimac“, dok se pop grupa Ksenija pojavila sa „Kad nedjelja prođe“ gde je hit „Iznenadi me“.

Pop pevačica Slađana Milošević je objavila sint pop album „Neutral Design“ sa velikim hitom „Miki, Miki“, a beogradska Zana se rastala sa pevačicom Zanom Nimani nakon albuma „Natrag na voz“ na kome je duet sa Bebekom „Jabuke i vino“.

Ljubljanski Buldožer prestao je sa radom nakon albuma „Nevino srce“ iz 1983. godine, na kome su „Slovenija“ i „Smrt Morisona Džima“, da bi se diskografski vratili još samo za „Noć“ (1995).

Nakon raspada kultnog Šarla Akrobate, basista i pevač Dušan Kojić Koja je osnovao Disciplinu kičme kao neuobičajeni dvojac basa i bubnja asvirao ga je Srđan Žika Todorović, i objavio 1983. uticajni album „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“.

Najveće pevačko pop ime Jugoslavije Zdravko Čolić izdao je te godine album „Šta mi radiš“, sa koga su se izdvojile pored naslovne i pesme „Šeri, Šeri“, „Stanica Podlugovi“ i „Tvoje oči“, a Valentino je objavio prvi album sa hitom „Volim te još“.

Prljavo kazalište je pre 40 godina objavilo „Korak do sna“, poslednji album sa originalnim pevačem Davorinom Bogovićem na kome je bio hit „Sve je lako kad si mlad“, dok je Azra gitariste i pevača Branimira Džonija Štulića završila prvi fazu delovanja sa „Krivim srastanjem“.

Usred ratova na prostoru bivše Jugoslavije i sankcija 1993. godine Ekatarina Velika je objavila svoj poslednji studijski album „Neko nas posmatra“, na kom je obrada grupe Tajm „Istina mašina“, uz pesme „Anestezija“ i „Zajedno“. Gitarista i pevač Milan Mladenović je preminuo 5. novembra naredne godine.

Pre 30 godina prvencima su se oglasili novosadski pankeri Ateist rep sa „Maori i crni Gonzales“, na kome je kultna pesma „Vartburg limuzina“, i Bjesovi sa „U osvit zadnjeg dana“, dok je Van Gog objavio uspešan treći album „Strast“ sa nizom hitova kao što su „Mama“, „Sreća“ i „Manitua mi“.

Bonus video: Luna park – YU grupa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar