Rade Šerbedžija, Lenka Udovički, Ulysses
Lenka Udovički i Rade Šerbedžija predstavili su u Zagrebu program 20. sezone Ulyssesa Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kazalište Ulysses počelo je sinoć obeležavanje jubilarne 20. sezone u okviru koje će sutra muzičar Damir Urban, nastupom na Velikom Brijunu, otvoriti audio-vizuelni projekat "Brijunska soba Džejmsa Džojsa", dok je svečano obeležavanje zakazano za 2. avgust koncertom Radeta Šerbedžije koji će publika pratiti sa brodova.

Projekat, nastao po ideji Damira Urbana, zamišljen je kao multimedijalni doživljaj smešten u nezavisnu izložbenu prostoriju, posebno uređenu i zamišljenu kao Džojsova soba, u kojoj će posetioci, poštujući trenutne epidemiološke propisane mere, moći u individualnim obilascima da vide posebno pripremljena dela – slike, fotografije, mape, video snimke, audio zapise…

Kako ističu iz pozorišta na Brionima, interpretirajući zamišljenu sobu, prostor će s jedne strane imati edukativnu i umetničku funkciju, omogućujući posetiocima da nauče nešto novo, kako o samom Džojsu i romanu „Uliks“, po kojem je pozorište dobilo ime, tako i o samom Kazalištu Ulysses.

Istovremeno, prostor će služiti kao mesto otkrivanja načina na koji su umetnici u svom radu proživeli i stvarali inspirisani likom i delom slavnog irskog književnika.

Džejms Džojs soba
Džojsova soba na Brionima Foto: Jürgen Sorges / AKG / Profimedia

Posetioci će moći da učestvuju u projektu, tako što će moći da u sobi ostave svoj rad, misao, doživljaj, koji bi sledeće godine mogao da bude uključen u nastavak Džojsove sobe u istom ili nekom drugom obliku i prostoru.

Kako najavljuju iz pozorišta, na različite načine, svojim izvedbama prostor će u nastavku sezone „oživeti“ umetnici kao što su Najdžel Ozborn Osborne, Zijah Sokolović, Matija Ferlin, Livija Pandur…

Susretima s autorima u prostoru Džojsove sobe imaće priliku da prisustvuju i gledaoci putem društvenih mreža prateći online video prenos.

Svečana proslava 20. sezone pozorišta Ulysses zakazana je za 2. avgust, a u planu je da je obeleži koncert osnivača Radeta Šerbedžije uz pratnju benda Zapadni kolodvor i gostovanje umetnika, prijatelja pozorišta, poput Damira Urbana, Darka Rundeka, Vlatka Stefanovskog, Maje Posavec…

Imajući na umu trenutne epidemiološke okolnosti u Hrvatskoj, zaštitu zdravlja kako gledalaca tako i svih aktera programa, specifičnost ovogodišnje proslave je mesto i način odvijanja samog događanja.

„Proslava svečane godišnjice odvijaće se kao SAIL-IN program, u okviru kojeg će izvođači biti na kopnu, uz predviđena velika platna po uzoru na velike koncerte na otvorenome, a publika u brodovima“, poručuju iz pozorišta.

U skladu s propisanim merama Kriznog štaba, broj ljudi na navedenim brodovima ograničen je kako bi mogle da se poštuju mere propisane fizičke distance na otvorenom, a svako u publici obavezan je da ima masku.

Na sinoćnjem otvaranju, kao i večeras, na repertoaru je predstava „Tko se boji Virdžinije Vulf“ rediteljke Lenke Udovički.