Foto: Printscreen/YouTube/Beogradsko dramsko pozorište

Dubrovačke letnje igre biće održane od 10. jula do 25. avgusta, u nešto smanjenom formatu zbog koronavirusa, ali po planu, najavili su organizatori ovog festivala. Na Igrama su najavljene i predstave “Intimnost” Biljane Srbljanović i Andreja Nosova i “Ko se boji Virdžinije Vulf” nastale u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Teatra Ulysses sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Dubrovačke letnje igre biće otvorene 71. put svečanom ceremonijom u režiji Marine Pejnović u staroj gradskoj luci, najavili su organizatori, a publiku očekuje skoro 50 dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih programa do 25. avgusta. Kompletan program Igara može se videti na festivalskom sajtu.

Festivalska publika će u okviru evropskog projekta “Future Epics” moći da vidi i predstavu “Intimnost”, autorski projekat dramske spisateljice Biljane Srbljanović i Andreja Nosova, u produkciji beogradske Fondacije Hartefakt, kao i koprodukciju Beogradskog dramskog pozorišta sa Teatrom Ulysses “Ko se boji Virdžinije Vulf?” u režiji Lenke Udovički sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Šerbedžija se, inače, pojavio i u kultnoj verziji ovog komada po tekstu Ernsta Lemana u Beogradskom dramskom pozorištu iz 1991. godine, u režiji Dušana Jovanovića.

– S obzirom na to da smo program 71. Dubrovačkih ljetnih igara kreirali u 2019. godini, te da je bio zaokružen i publici predstavljen pre pandemije izazvane virusom kovid-19, većinu planiranih gostovanja i učešća stranih umetnika u muzičkom, dramskom i plesnom programu morali smo odgoditi za 2021. godinu te prilagoditi programske odrednice učestvovanju domaćih umetnika, kako glazbenih tako i dramskih, vodeći računa o zapošljavanju socijalno ugroženih skupina, odnosno mladih nezaposlenih umetnika, studenata umetničkih akademija, samostalnih umetnika – rekla je Dora Ruždjak Podolski, čelnica festivala predstavljajući program.

Direktorka Igara Ivana Medo Bogdanović dodala je da je “u globalno nesigurnoj situaciji koja je uzrokovala otkazivanje brojnih manifestacija širom Evrope, važno ovog leta iz Dubrovnika poslati svetu poruke istrajnosti i optimizma”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare