Foto: Printscreen/Facebook Rade Serbedzija official

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija otvorio je, ponukan pandemijom, lični profil na Fejsbuku i tu svakodnevno govori poeziju, “da nam prođe vreme”, a najavljuje i da će uživo uključivati i goste.

Prateći sam sebe na gitari, u kućnoj atmosfreri, Šerbedžija govori neke od pesama po čijim je izvođenjima i najpoznatiji. Tu su “Ne daj se, Ines”, “Pravilna ishrana” ili “Popodnevna pesma” Arsena Dedića, “Iskrena pesma” Milana Rakića…

“Sreću me ljudi svuda po svijetu i osim što se obavezno slikamo, mnogi od njih kažu “uostalom, mi smo prijatelji na Fejsbuku”. Iskreno da kažem, nikada nisam razumio o čemu govore, a onda su me bliski prijatelji upozorili da imam nekoliko Fejsbuk stranica i objasnili mi šta to zapravo znači… Evo, ponukan ponukan ovim nemogućim katastrofama što su nas sve skupa snašle i zabile i zatvorile u naše stanove i kuće, osjećam potrebu da se direktno javim mojim prijateljima i gledaocima, to jest slušaocima i da pokrenem prvi puta svoju Facebook stranicu. Želim da snimam neke pjesme i da pričam neke priče da nam prođe vrijeme. Da se druzimo i da cuvamo umjetnost u nama”, poručio je Šerbedžija na svom profilu.

Kućne poetske večeri: Rade Šerbedžija Foto: Printscreen/Facebook Rade Serbedzija official

Šerbedžija kaže da je, inače, prilično nevičan u upotrebi računara, i dodaje da ga je na ovo “nagovorila” supruga Lenka Udovički.

Glumac je time, u neku ruku, i ispunio ono što je priželjkivao pisac Miljenko Jergović. Jergović je, odgovarajući na pitanje u intervjuu za Nova.rs šta ga je motivisalo da čita poeziju na Fejsbuku, odgovorio da je to zato što bi „volio da to radi netko drugi. Volio bih, recimo, da moj drug Rade Šerbedžija čita književna djela i emitira ih u vrijeme epidemije, te da na taj način barem simuliramo kulturni i umjetnički život koji su naše vlade ukinule, naravno za naše dobro – da se ne zarazimo u pozorištu ili na književnoj večeri“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram