Rediteljki Jovani Tomić na sceni Bitef teatra svečano je sinoć uručena Nagrada za režiju "Bojan Stupica" za 2021. godinu za predstavu "Kretanje" čiji je autor Dimitrije Kokanov.

– Ovo je divan dan za naše pozorište… Predstava „Kretanje“ od samog početka izazvala je veliko interesovanje publike. Ova nagrada produžiće vek ove predstave za koju se svi zajedno borimo u ovom teškom vremenu koje baš i nije naklonjeno pozorištu – izjavio je direktor Bitef teatra Miloš Latinović i dodao da smatra da je „ova nagrada došla u prave ruke“.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Voja Brajović naveo je da mu je bilo jako drago da pogleda predstavu Jovane Tomić i nazvao komad i ansambl koji ju je izveo „hrabrim i jedinstvenim“.

– Radeći predstavu „Kretanje“, Jovana Tomić je tragajući za formom koja će omogućiti intenzivnu komunikaciju i razmenu emocija između izvođača i gledalaca uspela da filigranskom preciznošću oformi jedan specifičan pozorišni svet koji nas iznova podseća da je pravo pozorište spremno na rizik, istraživanje i igru – navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija, koje je pročitao reditelj Kokan Mladenović.

Jovana Tomić, nagrada Bojan Stupica
Jovana Tomić Foto: Vukica Mikača/Bitef teatar/Promo

Laureatkinji je priznanje nakon izvođenja predstave „Kretanje“ uručio predsednik žirija, reditelj Egon Savin.

U konkurenciji za Nagradu je pored „Kretanja“ bilo još devet rediteljskih ostvarenja koja su premijerno izvedena u srpskim pozorištima u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2021. godine.

Jovana Tomić rođena je 1990. godine u Novom Sadu. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku pozorišne i radio režije.

U svom umetničkom radu Tomić nastoji da „ukloni granice između plesnog i dramskog pozorišta.“ Pored „Kretanja“, režirala je i predstave „Moj muž“, „Midlseks“, „Natan Mudri“, „Lolita“, „Kabare Nušić“…

Jovana Tomić, nagrada Bojan Stupica
Jovana Tomić Foto: Vukica Mikača/Bitef teatar/Promo

Bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije „Bojan Stupica“ ustanovljena je 1970. godine kao najveće (tada jugoslovensko) priznanje za režiju.

Cilj ustanovljivanja ovog priznanja bilo je da „prisustvo velikog reditelja Bojana Stupice bude trajno sačuvano, da istakne njegov udeo u razvoju pozorišne umetnosti i podstakne na nova traženja i originalna rešenja u oblasti pozorišne režije“.

Među ostalim dobitnicima ove nagrade su Igor Vuk Torbica, Andraš Urban, Boris Liješević, Kokan Mladenović, Slobodanka Caca Aleksić, Nikita Milivojević, Jagoš Marković, Stevo Žigon…

Bonus video:

Lekcija Igora Vuka Torbice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar