Jovana Tomić
Jovana Tomić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagradu za režiju Bojan Stupica Udruženja dramskih umetnika za 2021. godinu dobila je Jovana Tomić za režiju predstave “Kretanje”, autora Dimitrija Kokanova, u produkciji Bitef teatra u Beogradu, saopštio je UDUS.

U žiriju su bili reditelji Egon Savin (predsednik) i prethodni dobitinici ovog priznanja Kokan Mladenović i Boris Liješević, a odluku su doneli jednoglasno.

U konkurenciji za ovu nagradu bilo je deset rediteljskih ostvarenja, premijerno izvedenih u pozorištima u Srbiji, u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2021. godine.

Jovana Tomić je 34. dobitnik ovog uglednog priznanja koje se bijenalno dodeljuje.

Rođena je 1990. u Novom Sadu. Osnovne diplomske i master studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku pozorišne režije u klasi Alise Stojanović. Mlada rediteljka u svom umetničkom radu nastoji da obriše granice između dramskog i plesnog teatra.Režirala je, između ostalog, predstave “Urnebesna tama” (Atelje 212), “Lolita” (Madlenianum), “Lisistrata” (Narodno pozorište, Subotica), If twice rotates the weather vane / Waiting for future (Paolo Grassi, Bussole rotte), “Izlaženje” (Drugstore, 20/44), Natan “Mudri” i “Moj muž” (Jugoslovensko dramsko pozorište), “Livada puna tame” (Narodno pozorište, Beograd), ”Boli kolo (Narodno pozorište, Užice), “Bludni dani kuratog Džonija” (Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház), “Midlseks“ koji je nedavno imao premijeru u Srpskom narodnom pozorištu.

Foto: Jana Valič/Promo

U okviru internacionalnih programa usavršavanja bila je deo ASSITEJ-a (Frankfurt, Kapošvar), New Tides platforme (Bristol), festivala Bussole rotte (Milano), YOUPerform programa (Talija teater Hamburg i Jugoslovensko dramsko pozorište), kao i brojnih drugih.

Dobitnica je nagrade „Neda Depolo“. Predstava Kretanje nosilac je šest nagrada u okviru 65. Sterijinog pozorja.

Nagrada “Bojan Stupica” ustanovljena je 1971. godine. Priznanje se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova i unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Bonus video: Vaskrsnuće Matriksa – gosti Stevan Filipović i Miljan Tanić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar