Snimanje filma "Vera" Foto: RTS

Snimili smo filmski testament jedne jake žene, zanimljive i autentične ličnosti. Veoma je važan s obzirom da smo dosad bili usmereni na muškarce i njihov svet. Svi kao da se plaše da se bave ženom, kaže glumica Jovana Stojiljković uoči premijere filma "Vera".

Ijan Fleming je po uzoru na Duška Popova kreirao najpoznatijeg tajnog agenta Džemsa Bonda, ali, zahvaljujući filmu „Vera“ malo poznata priča da je Srbija u praskozorje Drugog svetskog rata imala svoju Mata Hari i to iz Sijarinske Banje, postala je tema od prve klape kada je ova epizoda iz naše istorije počela da se ekranizuje, rekla je filmska kritičarka i novinarka Sandra Perović najavljujući premijeru „Vere“ koja će biti održana 9. novembra u Sinepleks Galeriji Beograd.

Veru Pešić zvanu „srpska Mata Hari“, devojku iz Leskovca koja je prateći svoje snove došla u Beograd, a postala opasan igrač, upala u najviše beogradske krugove i uplovila u špijunske vode postavši saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe, verno će na velikom platnu otelotvoriti glumica Jovana Stojiljković koja za Nova.rs govori o, za sada, njenoj najvećoj ulozi u karijeri:

Jovana Stojiljković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Vera je bila srpska špijunka koja je uspela da do svoje 25. godine, kada su je u maju 1944. godine zajedno sa majkom streljali četnici, proživi nekoliko života. Potpuno je neverovatno sa čim se sve nosila i šta je sve preživela. Ona je dokaz one stare izreke da ti život daje samo ono što možeš da podneseš.

Ističe da joj je najvažnije u kreiranju njenog lika i dela, intimna, psihološka, ženska drama, ono što se u Veri događa, a što oseća i zna samo ona.

– Želela sam da osvestim ko je Vera iza špijunskih maski, iza uloga koje igra. Ona se kroz sve odnose, situacije, pretvarala da je nešto što nije, ali je imala apsolutno kapacitet za to. Njena emocija mi je bila primarna – ističe Stojiljkovićeva.

Ulazeći u najuže krugove špijunaže, činila je, kako kaže glumica, ono što je najbolje znala kako bi preživela, što nije uvek bilo poželjno, niti pravično.

– Nije crno-beli lik, niti se može reći da je heroj ili antiheroj. U filmu je dosta scena sa oružjem i trenuci kada ona mora da donese odluke kada je oružje upereno u nju. Zamislite koji je to adrenalin i koliko su to ozbiljne manipulacije drugih. Čovek kada je sateran u ćošak pokaže svoje pravo lice, ono što ima u sebi i na šta je spreman – ocenjuje Jovana.

Film obiluje uzbudljivim spletkama, brojnim likovima, ali i izuzetno mučnim scenama silovanja i mučenja, te naša sagovornica priznaje da je bilo teško proći kroz njih i nakon toga ne zadržati ih u sebi:

– Ne volim da mistifikujem, ali jeste naporno dok radite na tome, sve teške scene vas opsedaju. Tokom tri meseca snimanja samo sam razmišljala o Veri, Drugom svetskom ratu, scenama koje treba da igram. To jeste nešto što je mračno, što se zadrži zaista duboko. Kada smo završili, trebalo mi je nekoliko dana samo da ćutim i gledam u jednu tačku da sve ove senzacije sa snimanja prođu, da se očistim, da ostanu u lepom paketu uspomene na snimanje. Naravno, jako je važno kada imate sjajne kolege i ekipu kojoj verujete, što je meni ovde bio slučaj sa Aleksandrom Srećkovićem Kuburom koji mi je pomogao da scene nasilja inesem lakše i prirodnije. Nakon svih mračnh tema baš priželjkujem komediju – iskrena je Jovana.

Jovana Stojiljković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Velika joj je čast, ističe, to što igra glavnu ulogu u filmu koji napokon ima ženski lik u centru jer joj je važno da onim što radi „iskaže jasan stav, bilo da je to želja da se publika nasmeje, ili da se predstavi apsurdnost trenutka u kojem živimo“.

– „Vera“ je filmski testament jedne jake žene, zanimljive i autentične ličnosti za vreme Drugog svetskog rata. Veoma je važan s obzirom da smo do sad kroz svetsku literaturu, kinematografiju i književnost bili usmereni na muškarce i njihov svet. Drago mi je da postoje ovakvi iskoraci u nešto drugo, a što je zapravo i prvo, a to je – žena. Svi kao da se plaše da se bave ženom i njenim svetom – kaže glumica dodajući da je jako „lično dira ta tema“.

Tema odnosa muškaraca i žena biće obrađena i u predstavi „Revolt“ u Ateljeu 212 u kojoj će igrati jednu od glavnih uloga:

– Stalno govorimo kako je prošlo to vreme, patrijarhat, sve te podeljenosti rata, ali nismo daleko odmakli. Čini mi se da stalno učimo, ali pogledajte sve što se događalo u medijima i na ulici proteklih mesec dana, kada su sve žene u Beogradu i Srbiji bile u strahu. Taman pomisliš da smo kao društvo nešto naučili, ali nas realnost demantuje. Verujem da ovakvi sadržaji pomažu da i muškarcima i ženama bude bolje, da mogu da nauče jedni od drugih. Tako će i predstava pokazati da nisu samo žene te koje treba da pozivaju na jednakost i ravnopravnost, verujem u to da je ljubav spas, empatija i želja da se razumemo kao ljudska bića – zaključuje Jovana Stojiljković.

Bonus video: Ko je bila srpska Mata Hari: „Vera“ stiže u bioskope – gosti Jovana Stojiljković i Petar Zekavica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar