Foto: Promo

Rok za podnošenje prijava za selekciju takmičarskog programa 70. Martovskog festivala produžen je do 31. januara, saopštio je organizator festivala Dom omladine.

Konkurs za 70. Martovski festival trebalo je da traje od 1. novembra prošle do danas, ali zbog velikog interesovanja autora i produkcija koji su do kraja meseca u fazi postprodukcije ostvarenja, doneta je odluka da se rok produži kako bi im bilo omogućeno da prijave filmove za ovogodišnju manifestaciju.

Konkurs je otvoren za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta), kao i za selekciju međunarodnog takmičarskog programa isključivo za prijavu kratkometražnih filmova i to u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta.

Prijava na konkurs, koji obuhvata filmove proizvedene od 2021. godine u svim kategorijama se vrši isključivo preko Filmfreeway platforme Martovskog, a svi oni koji uđu u festivalsku selekciju biće obavešteni do 1. marta, precizira se u saopštenju organizatora.

Martovski festival, 70. po redu, biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine.

Podsetimo, prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina smotra se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine, a jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala.

Martovski festival
Sa jednog od ranijih izdanja Martovskog Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su velikani jugoslovenske i srpske kinematografije. To su, između ostalih, Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović… Dušan Vukotić na ovom festivalu dobio je glavnu nagradu za „Surogat“ da bi samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za taj animirani film.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar