Bojan Dimitrijević i Jelena Stupljanin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Veću sam tremu imao kada smo igrali na Brionima, da ne pogrešim nešto jer glumim na ijekavici. Zato sam ovde bio malo rasterećeniji", rekao je za Nova.rs Bojan Dimitrijević koji je u ulozi Berenžera predvodio ansambl Kazališta Ulysses sa Briona u predstavi "Nosorog".

Ovaj komad Ežena Joneska u režiji Lenke Udovički gostovao je u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru regionalnog pozorišnog festivala RUTA. Publika je ovacijama pozdravila nadahnuto izvođenje glumaca, a posebno Bojana Dimitrijevića, inače stalnog člana JDP.

– Tekst i uloga su me promenili, osećam da sam bolji čovek nakon toga. Ovo je stvarno nešto iza čega veoma stojim – smatra glumac i priznaje da mu je žao što se komad ne igra više jer je Kazališta Ulysses letnje pozorište i predstave se igraju na otvorenom.

Predstava Nosorog, u režiji Lenke Udovički, Beogradsko dramsko pozorište, BDP
Predstava Nosorog Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada sezona prođe, dodaje, onda gostuju po pozivu u drugim teatrima i na festivalima.

– Igrali smo na Brionima osam predstava dan za danom i onda je bila pauza. I sada vidim da mi je prijala, nekako se sve sleglo, sazrelo. Sada smo se više bavili kako da prilagodimo predstavu zatvorenom prostoru, pravili smo nove štimunge, pozicije, ulaze…

Na razgovoru koji je usledio nakon predstave, na pitanje Ivana Medenice kako postati poslednji čovek, Dimitrijević je odgovorio da sa tim pitanjem svi živimo i da je to borba svih nas.

– Priča je jako moralna, gube se osnovne ljudske vrednosti, nemilosrdno vreme to istiskuje iz ljudi i sudbina svakog čoveka da bi ostao čovek jeste da ostane sam na kraju. Moj junak se stalno preispituje čak i za neke obične stvari i mislim da je njegova ključna snaga upravo njegova slabost. I iskreno verujem da je slabost nešto najljudskije što čovek može da gaji i da je to ona suštinska snaga. Svi možemo da budemo jaki, da imamo snažne stavove, da režemo sekirom ali to nije ljudski, moj lik je slab i iskren.

Zahvaljujući ulozi koji je odigrao u „Nosorogu“ publika je mogla da vidi svu raskoš glumačkog talenta Bojana Dimitrijevića i zato ne čudi što ga je sa kolegama vraćala tri puta na bis. Bilo bi sigurno još neki da organizatori nisu upalili svetla jer se čekao i razgovor sa glumcima.

Predstava Nosorog, u režiji Lenke Udovički, Beogradsko dramsko pozorište, BDP
Predstava Nosorog Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Reakcije su stvarno bile fantastične. Ali, moram reći, s obzirom na to da sam gledala predstavu na Brionima u spektakularnom ambijentu koji taj prostor sam po sebi daje, oni su se tako dobro izborili sa ovim zatvorenim prostorom da mi se čak čini da je glumački jači utisak. Iako sam treći puta gledala „Nosoroga“, bilo mi je izuzetno uzbudljivo i baš sam uživala – ispričala nam je Bojanova supruga i koleginica Jelena Stupljanin koja je došla da ga podrži.

Jelena Stupljanin BDP predstava
Jelena Stupljanin Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Glumica nije krila da ima veću tremu kada on igra.

– Uživam u Bojanovoj glumi, i u mnogim situacijama me inspiriše kao umetnik – prokomentarisala je Jelena kojoj su prisutni dobacivali: „Vidimo se u subotu“, aludirajući na proteste širom Srbije koji organizuju ekološki pokreti, a čiji je glumica jedan od simbola.

Bonus video: Predstava „Te noći sam je video“

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar