Patrijarh Porfirije i Jug Radivojevic BDP predstava
Patrijarh Porfirije i Jug Radivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Patrijarh Porfirije došao je večeras u Beogradsko dramsko pozorište na predstavu "Nosorog" Ežena Joneskua, u režiji Lenke Udovički. Ovaj komad u izvođenju Kazališta Ulysses sa Briona se prikazuje u okviru regionalnog pozorišnog festivala RUTA. Dolazak poglavara SPC privukao je veliku pažnju svih prisutnih.

Kao inspiracija Joneskuu poslužila je Kafkina pripovetka „Preobražaj“, ali i lični doživljaj buđenja nacizma, navodi se u opisu predstave:

„Tako je jasno progovorio o ideološkom zagađenju, što nam je i te kako poznato. Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu besmislenih reči, opasnih stavova, predrasuda, pojava, ponašanja… Joneskov komad još aktuelnijim čini i činjenica da počinje pojavom nove i nepoznate epidemije u malom provincijskom gradu, koja pretvara zaražene ljude u nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o stvaranju plodnog tla za nastanak totalitarizma, to jest bilo kog oblika vladavine koja ograničava slobodno mišljenje“.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasari, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.

Rade Šerbedžija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pored patrijarha Porfirija, u publici su bili i glumci Rade Šebedžija, Branka Katić i Jelena Stupljanijn,  direktor teatra „Ulysses“ Dušan Ljuština, pisac Božo Koprivica, umetnički direktor Bitef teatra Ivan Medenica.

Festival RUTA održava se u kontinuitetu tokom čitave godine u šest glavnih gradova nekadašnjih republika SFRJ.

BONUS VIDEO: Predstava: Te noći sam je video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare