Paja Jovanović i Gustav Klimt Foto: Milan Jovanović/akg-images / akg-images / Profimedia

Kako danas vidimo epohu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka? Koje su sličnosti naizgled dva različita umetnika – jednog iz Beča, drugog iz Vršca i kako su oni spojili tri muzeja u jednom izložbenom prostoru? Odgovore na ova pitanja pružiće nova izložba u Galeriji Matice srpske koja od početka godine privlači veliko interesovanje javnosti.

Dugo iščekivana izložba neobičnog formata „Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ biće svečano otvorena u petak, 13. oktobra u 19 sati u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Sabina Hag, direktorka Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Stela Rolig, direktorka Galerije Belvedere, dok će izložbu svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture Republike Srbije. Otvaranje izložbe upotpuniće Novosadski duvački kvintet u sastavu Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić – horna. Na repertoaru će se naći svita za duvački kvintet San letnje noći Petra Konjovića, duvački kvinteti broj 2 i 3 Franca Dancija iz opusa 67 i Mala kamerna muzika za duvački kvintet Pola Hindemita.

Foto: Promo

Na izložbi „Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ biće predstavljena tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Ova tri pažljivo odabrana dela, od kojih će dva prvi put biti izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija. U prostoru Galerije Matice srpske će se prvi put spojiti stvaralaštvo Paje Jovanovića i Gustava Klimta, pokrenuće se dijalozi o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.

Izložbu prati istoimeni trojezični katalog u čijem sadržaju su uvodni tekstovi Maje Gojković i dr Tijane Palkovljević Bugarski, raspravni tekst dr Snežane Mišić, muzejske savetnice i „povremeno istinite priče“ u tekstu U salonu šešira Oskara Hutera msr Nikole Ivanovića, kustosa.

Bonus video: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar