JDP, Zagreb-Beograd via Sarajevo
Foto:Jugosovensko dramsko pozoriđte

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe predstave "Zagreb - Beograd via Sarajevo" Jelice Zupanc u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića, saopšteno je iz ovog teatra.

Drama prati zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog u vozu od Zagreba do Beograda. Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, sreću se u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početkom 1919, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi, istaknuto je u saopštenju JDP.

Ovom predstavom, Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić nagrađen Nobelovom nagradom za književnost i podsećaju da je Andrić bio predsednik Pozorišnog saveta JDP-a od 1956. do 1965. godine.

U predstavi igraju Aleksej Bjelogrlić (Andrić), Miodrag Dragičević (Crnjanski), Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.

Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Gorčin Stojanović, kompozitor songova Anja Đorđević a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar