Festival monodrame i pantomime
Jugoslav Krajnov u monodrami "Čaj sa Kublaj kanom" Foto:Promo

Festival monodrame i pantomime koji se održava od 1. do 4. jula u Pozorištu lutaka Pinokio, otvara glumica Nela Mihailović, a prvi nastupa Petar Božović sa monodramom "Reče mi jedan čovek, ćeraćemo se još, kad bidem mlađi", saopštili su organizatori smotre.

U takmičarskoj delu programa 46. izdanja festivala su i monodrame „Nina“ glumice Nikoline Vujević, „Čučuk Stana“ u izvođenju Nataše Petrović, glumice Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, „Živojin Mišić“ u tumačenju Boška Puletića pozorišta Slavija iz Beograda. Glumac Jugoslav Кrajnov (trupa „Upalimo reflektore“, Novi Sad) predstaviće se monodramom „Čaj sa Кublaj kanom“, a „Hasanaginicu“ izvodi glumica Marija Đajić iz Poetskog teatra BiT iz Trebinja. Takmičarski deo programa zatvoriće glumac Slobodan Beštić sa monodramom „Noćni čitač“, a potom će nastupiti pantomimičari Marko Stojanović i Dalija Imanić sa komadom „Čekajući nebo – kad će više?!“.

Festival monodrame i pantomime
Festival će početi monodramom Petra Božovića Foto:Promo

U saopštenju se navodi da će se prateći program festivala odvijati u Staroj carinarnici u Zemunu. Svakog dana u podne, održaće se tri promocije knjiga – „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, drugo dopunjeno izdanje Milovana Zdravkovića (1. jula), „Čučuk Stana“ Željka Hubača (2. jula) i „Кomunikator = Gladijator“ Marka Stojanovića (3. jula). Kompletan program i satnica mogu se videti na festivalskom sajtu.

Festival monodrame i pantomime
Marija Đajić izvodi „Hasanaginicu“ Foto:Promo

U završnici festivala biće dodeljene nagrade – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, o kojoj će odlučivati tročlani žiri – rediteljka Tatjana Mandić Rigonat (predsednica), glumac Ivan Perković, pobednik festivala 2019, i dramski umetnik Bojan Krivokapić, kao i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Organizatori podsećaju da je Festival monodrame i pantomime stekao visok ugled u porodici srodnih evropskih pozorišnih smotri. Tokom 45 godina, na Festivalu monodrame i pantomime nastupili su umetnici sa skoro svih kontinenata. Najznačajniji umetnici, sa naših prostora, koji su dali značajan doprinos jedinstvenosti festivala su Ljuba Tadić, Miloš Žutić, Mira Banjac, Petar Кralj, Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Maja Dimitrijević, Ljiljana Blagojević, Svetlana Bojković, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžije, Vesna Stanković, Marta Bereš, Nada Šargin i drugi.

Dugogodišnji selektor festivala bio je Ivan Bekjarev, a sadašnji selektor je glumac Predrag Miletić.

Ulaznice za predstave 46. Festivala monodrama i pantomime su u prodaji i mogu se kupiti onlajn ili na prodajnim mestima „Tiketsa“, kao i na biletarnici Pozorišta lutaka Pinokio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar