Japansko srpski festival filma
Foto: Promo

Japansko-srpski festival filma, 8. po redu, počinje danas i trajaće do 16. novembra, a programi će se odvijati u Jugoslovenskoj kinoteci i Dvorani Kulturnog centra Beograda, saopštili su organizatori.

U okviru takmičarskog programa Japansko-srpskog festivala filma biće prikazano više od 25 kratkih filmskih ostvarenja japanskih i srpskih autora koji obrađuju temu „Status“, što je ujedno i slogan manifestacije.

Selektovani filmovi bave se ljudima na margini i onima čiji glas treba da se čuje, a među njima su četiri domaća i japanska ostvarenja: „Sve kako treba“ Nikole Stojanovića, „Jakna“ Aleksandre Nestorović, „Idol“ Ryushija Lindsay-ja i „Nozomi“ Naotoa Tsukiashija.

Japanski kratkomentražni program nudi 13 filmova, kao što su: „Manga Girls“ (Yuki Kedoin, Takashi Okado), „Enchoes from the brigde“ (Bilal Kawazoe), „Chained“ (Takafumi Sakabe), „Incarnation“ (Noboru Suzuki), ali i dobitnik Gran prija 2015. godine Sato Kaichi sa najnovijim ostvarenjem „LOVEHOTEL – The Guide to Japanese Midnight culture“kao i reditelj Daisuke Kamijyo sa „Walk on“.

Japansko srpski festival filma
Foto: Promo

Domaći kratki program nudi 17 filmskih ostvarenja mladih autora među kojima su Vladimir Vulević – „Kako sam pobedio lepak i bronzu“, Ivan Milosavljević „Plava Granica“, Danilo Stanimirović „Prokop“, Ivana Todorović „Kad sam kod kuće“.

O nagradi Gran pri odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Ivan Ikić, reditelj čiji će film „Oaza“ i otvoriti večeras manifestaciju, sineasta Miroslav Terzić i japanska rediteljka i kritičarka Mitsuko Nagai.

U okviru festivala biće održana i izložba postera iz japanskih filmova, i to iz fundusa Jugoslovenske kinoteke, kao i dizajniranih postera kultnih jugoslovenskih filmova čiji je autor Stevan Aleksić. Izložba će moći da se vidi u holu tokom petodnevnog programa.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar