Dragoslav Šekularac i Pele
Dragoslav Šekularac i Pele Foto: AFP / AFP / Profimedia

Igrači danas nedeljno imaju veću platu, nego što je Džajić imao kada je kao jedan od najboljih igrača Evrope otišao iz Zvezde u Bastilju. I onda kažeš sebi - Stani, pa je l` ima tu pravde? Nema je, kaže za Nova.rs Peca Popović.

Možda nije nemoguće dati hiljadu golova, koliko ih je dao Pele. Ali, teško je dati jedan gol kakav je dao Pele – baš tako podseća na „onu staru floskulu“ Peca Popović u novoj knjizi „Čuvar buvlje pijace“ (izdanje „KOV-a“) pišući o „najlepšem golu“ koji je u karijeri dao legendarni brazilski fudbaler.

A, bilo je to marta 1961. godine kada je na Marakani Pele predriblao šest igrača i golmana Fluminensea. No, Popović, strastveni zaljubljenik u fudbal ne piše u svojoj knjizi samo o Peleu, već i drugim našim i svetskim velikanima „najvažnije sporedne stvari na svetu“, a jedno od poglavlja posvetio je Dragoslavu Šekularcu.

Otvara ga sećanjem iz detinjstva da je „Šeki bio nagrada koju si morao da zaslužiš“, a zaključuje da „Š“ nekad „ume da bude prvo slovo fudbalske azbuke“.

Ako je, kako konstatuje u knjizi, „ozbiljnijih fudbalera od Šekija bilo, odanijih Zvezdi teško, a atraktivnijih-nikako“, nameće se pitanje da li je onda slovo „Š“, kao Šekularac, prvo u fudbalskoj azbuci muzičkog novinara, publiciste, rokenrolera i zaljubljenika u fudbal?

I Petar Peca Popović, koga je otac kao klinca vodio na utakmice zarazivši ga tako fudbalom, za Nova.rs nudi odgovor da „za sada jeste“, objašnjavajući zašto je Šekularac važan:

Petar Peca Popović
Petar Peca Popović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Moju generaciju je zaveo fudbalom. Kao da nam je rekao: „Evo ga neko naš, ko je svetski“. I pre njega su tu bili Rajko Mitić, Vukas, Bobek, Beara… Ali, kad vidite Šekularca znate da je on sve ono što volite u Beogradu – da je mangup, fer igrač, i da s najvećim mangupima sveta može da igra. Znate, kad Šeki stane pred najveće na svetu, ne kaže: „Izvinite, ja sam iz Beograda, a ti si svetski prvak“. Ne! Šeki kaže: „Majstore, i ja sam majstor!“ Pokazao je da ne treba da se stidimo pred drugima.

Dragoslav Šekularac Foto: AFP / AFP / Profimedia

Popovića je, kako se seća, fascinirala 1962. godina, kada je održano Svetsko prvenstvu u Čileu:

Da smo u Čileu prošli polufinale, Šekularac bi bio proglašen za najboljeg fudbalera Svetskog prvenstva. A dve nedelje posle toga je bio turnir u Parizu, gde je Zvezda igrala protiv Santosa čiji je kapiten bio Pele. I znate, zašto ga volim – zato što je dan pred tu utakmicu rekao: „Sutra igram ja, a ne Pele“ (Zvezda pobedila Santos 1:0, prim.aut). Pokažite mi danas nekog ko će reći – sutra nastupam ja, a ne Tramp, ili ne Guns `N` Roses, ili Lorens Olivije, Ronaldo, Bred Pit… Nema takvih!

Pele Foto: Pressens Bild / AFP / Profimedia

Odrastao je Popović, kako naglašava, uz fudbalere koji se nisu stideli:

– Izađe Dragan Džajić, pa pobedimo svetskog prvaka u fudbalu-Engleze. Izađe Pižon, pa pravi čuda u svoje vreme, ili Piksi posle toga. Dolazim iz sveta gde je sve bilo moguće. A sad živimo u svetu u kom se divimo samo nekima, a stidimo se svojih. I desi vam se Đoković ili Jokić, pa ipak kažete sebi – ima nas.

Rajko Mitić
Rajko Mitić Foto: Wikipedia/Rob Mieremet Nationaal/Archief

Nismo, upozorava naš sagovornik, navikli da u sportu postoji vek trajanja. Tužno je zato što zaboravljamo neke ne samo fudbalske, već velikane uopšte:

Poslednji put kada sam video čika Rajka Mitića ispred Srpske književne zadruge, samo nekoliko nedelja pred smrt, pokušao je da uđe u trolejbus. A izgurali su ga iz trolejbusa. I on je stao, a video sam da su mu cipele zalepljene selotejpom. Rajku Mitiću! A ovi igrači danas nedeljno imaju veću platu, nego što je Džajić imao kada je kao jedan od najboljih igrača Evrope otišao iz Zvezde u Bastilju. I onda kažeš sebi Stani, pa je l` ima tu pravde? Nema je – konstatuje naš sagovornik.

Danas je sasvim normalno da postoje fudbaleri koji imaju više od milijardu dolara zarade. A taj novac je, po oceni našeg sagovornika, nepojmljiv. I dok je za neke to dokaz da taj sportista toliko vredi Peca Popović pita na kraju:

Ali koliko dece nastrada u žudnji, ne da zaradi milijardu, nego da uopšte izađe na veliku scenu. I kroz šta sve moraju da prođu njihove porodice… A onda im se desi da na nekom mestu kažu da: „Taj mali nije za nas“…

Sutra: Peca Popović za Nova.rs – Nisam zaslužio da umrem u ovakvoj zemlji

Bonus video: Kamavinga, zvezda Real Madrida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar