Iz "Sofe" Icika Galilija Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru/Promo

Čuveni izraelski koreograf Icik Galili poklonio je Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru nekoliko svojih radova i planirano je da oni premijerno budu izvedeni krajem novembra u više gradova Srbije, saopšteno je iz NFI.

Galili je odlučio da radove pokloni nakon posete Beogradu u januaru ove godine, a njegovi asistenti iz Tel Aviva će do 10. oktobra prenositi delove iz poznatih predstava čuvenog koreografa mladim beogradskim igračima.

Icik Galili Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru/Promo

„Planirano je da Galilijevi koreografski radovi premijerno budu izvedeni krajem novembra u okviru projekta ‘Karavan igre’, i to na scenama u Kragujevcu, Jagodini i Gornjem Milanovcu, nakon čega će učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru predstaviti ovaj materijal u Beogradu, ali i u okviru međunarodnih baletskih takmičenja i svojih nastupa u inostranstvu“, navodi se u saopštenju ustanove na čijem je čelu Aja Jung, osnivačica Beogradskog festivala igre.

Iz „Krive linije“ Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru/Promo

Išaj Karasenti, jedan od asistenata Icika Galilija, naveo je da mu je „izuzetno drago i zanimljivo da prenosi korake mladim igračima u Beogradu“, kao i da veruje da će „za njih predstojeći period intenzivnog rada biti dragoceno iskustvo“.

 

– Beograd je za umetnike u Izraelu poznat kao grad u kome se dešava jedan od najboljih festivala savremene igre. Na tom festivalu gostovale su mnoge izraelske kompanije, ali i izraelski koreografi koji žive i stvaraju u inostranstvu. Zato je ova saradnja važna, naročito kao motivacija u komplikovanom vremenu koje je zaustavilo mlade umetnike u njihovom radu i napredovanju – poručio je Karasenti.

Icik Galili je beogradskoj publici poznat upravo zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, na kome su njegove radove izvodili Erik Gotje i Teatar Haus iz Štutgarta, Balet Džez Montreal, Balet nacionalne Opere iz Praga i Balet iz Augsburga, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare