Izložba Od bidermajera do Mediale, Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije, izložba, Istorijski muzej Srbije
Foto: Istorijski muzej Srbije/Promo

Izložba "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" autorke Tijane Jovanović Češke biće svečano otvorena u utorak u 16 časova u Istorijskom muzeju Srbije, saopšteno je iz ove institucije.

Izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“, koju je načinila muzejska savetnica Tijana Jovanović Češka, publici će po prvi put predstaviti izabrana likovna dela iz muzejske kolekcije rađene u tehnici ulja.

Tokom proteklih šest decenija postojanja Istorijski muzej je putem poklona, otkupa i porudžbina gradio svoju Likovnu zbirku, koju danas čini oko 4.000 različitih umetničkih radova. Svi ti radovi do sada su predstavljani javnosti samo kao prateći, ilustrativni muzejski materijal, a predstojeća postavka donosi pubici hronološki i stilski razvoj srpskog slikarstva tokom 19. i 20. veka.

Svaki segment izložbe uslovljen je istorijskim zbivanjima na ovim prostorima, pa tako nose nazive: „Portret kao istorijski izvor“, „Dinastija Karađorđevića i ratovi za oslobođenje Srbije“, „Drugi svetski rat u delima umetnika“, „Likovno stvaralaštvo u zarobljeničkim oficirskim logorima Drugog svetskog rata“, „Umetnost u vreme socijalizma“, „Portretno i pejzažno slikarstvo“ i „Umetnička grupa Mediala“.

Na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija – ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

Izložba Od bidermajera do Mediale, Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije, izložba, Istorijski muzej Srbije
Detalj sa izložbe Foto: Istorijski muzej Srbije/Promo

Izložba obuhvata više od stotinu originalnih slika, kao i skica i kopija gotovo svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Aleksića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, kao i umetnika okupljenih u grupi „Mediala“…

Postavka donosi i dela nabavljena do 2021. godine, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora. A kuriozitet postavke jeste da se po prvi put izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941“, koju je Muzej povodom obeležavanja godišnjice ustanka naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi.

Bonus video:

Izložba povodom veka od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar