Foto: Prodajna galerija Beograd / Promo

U Prodajnoj galeriji "Beograd" od danas je otvorena izložba "Vakuum" Anje Tončić i Dunje Ožegović.

Izložbu čini izbor crteža izvedenih u kombinovanim tehnikama na papiru na zidovima galerije, kao i radova u prostoru koji su deo predmetne instalacije, navodi se u saopštenju Prodajne galerije.

Zajedničko polazište oko koga se razvijaju ovi ciklusi radova Dunje Ožegović (1995) i Anje Tončić (1996) je relativizovanje tradicionalnih naučnih tumačenja pojma vakuuma kao apsolutno ispražnjenog prostora i njegovog redefinisanja u svetlu analogija sa fenomenom praznine ili nepostojećeg u klasičnoj filozofiji.

„Dunja Ožegović radi na papiru koji nestaje u crno-belom pastuoznom bojenom nanosu. Okamenjena ekranska struktura boje, kao pepeo slika sagorelih u pikselima koji su je uništili, ali i masa koja čuva nove predstave, koje nastaju i nestaju, gotovo istovremeno (…)

Ekranska slika je usisala, gotovo, kompletno znanje i iskustvo civilizacije i postala ‘živi’ fenomen naseg vremena, gurnula nas u vakuum prostor i iščekivanje njene nove realnosti“, napisala je istoričar umetnosti Dragica Vuković u predgovoru kataloga za izložbu.

Na slikama Anje Tončić, nastavlja Vuković, ta realnost se „pojavljuje u ‘krupnom planu’, svet čula, talasne frekvencije, zvuci, kretanje, sve crno-belo (…)

Slika egzistira kao frejm nekog filma u kome, kao bilo, pulsira ‘beskonačno’ vreme ili prostor bez vremena, vakuum prostor“.

Izložba će biti otvorena do 28. juna.

Prodajna galerija Beograd nalazi se na Kosančićevom vencu 19.

Galerija je otvorena radnim danima 9-19 a subotom 9-15 časova.