Foto: UNESCO via AP

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) otvorila je u Veneciji izložbu koja detaljno predstavlja planove za obnovu multikulturnih znamenitosti u iračkom gradu Mosulu, a fokus je na doprinosu arhitekture zaceljivanju rana.

Postavka „Oživeti duh Mosula“ nalazi se na marginama 17. Međunarodnog bijenala arhitekture, otvorenog juče nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Bijenale pod nazivom „Kako ćemo živeti zajedno?“ naročito privlači pažnju u Iraku, koji se suočava sa turbulentnom promenom, i starom gradu Mosulu, gde su ekstremisti Islamske države uništili 80 odsto spomenika tokom trogodišnje okupacije.

Irak je jedna od tri države koje prvi put učestvuju na Bijenalu, sa izložbom Rašada Salima, umetničkim ispitivanjem uticaja velike poplave u drevnoj Mesopotamiji.

Izložba Uneska, u palati Zorzi, prikazuje pobednički projekat obnove džamije Al-Nuri iz 12. veka, nekada poznate po nagnutom minaretu.

Nekadašnji lider Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadi proglasio je islamski kalifat iz te džamije 2014. godine, a ekstremisti su je digli u vazduh tokom napada iračkih snaga 2017.

Generalna direktorka Uneska Odre Azule rekla je na otvaranju izložbe da „zaceljivanje rana znači obnovu grada i njegove istorijske građe“.

„Ono znači i oživljavanje duha Mosula kroz nasleđe, kulturu i obrazovanje. Duh Mosula se, pre svega, ogleda u raznolikosti njegovih zajednica koje su vekovima živele mirno“, kazala je Azule.

Odre Azule Foto: UNESCO via AP

Nova džamija Al-Nuri biće gotovo identična staroj na prvi pogled, ali će prostor za molitvu imati više prirodnog svetla i uvećana područja za žene i važne osobe.

Projekat Uneska za oživljavanje Mosula, vredan 50 miliona dolara, predstavljen je 2018. godine, a finansiraju ga Ujedinjeni Arapski Emirati.

Cilj projekta je oživljavanje kulturnog života i raznolikosti grada koji je hiljadama godina bio trgovačko, intelektualno i kulturno raskršće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar