Paviljon Srbije u Veneciji Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC

Srbija će na Bijenalu arhitekture u Veneciji ponuditi projekat mladih arhitekata o gradu Boru, ali sa cenzurisanim katalogom, piše nedeljnik Vreme.

Izložba u Paviljonu Srbije u Veneciji u okviru 17. Bijenala arhitekture biće otvorena danas i ponudiće odgovor na pitanje „Kako ćemo živeti zajedno“, koje ove godine postavlja ta međunarodna manifestacija. Izložba je deo projekta „Osmi kilometar“ autorskog tima „Moderni u Beogradu“ koji čine Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

„Osmi kilometar“ je priča o budućnosti grada Bora koji zbog rudnika živi lišen drugih sadržaja, i čiji stanovnici, kako objašnjavaju „Moderni u Beogradu“, u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor, koji računaju kao „nulti kilometar“. Bor ima sedam gradskih nivoa – „kilometara“. Izložba i istraživanje Modernih razmatra budućnost odnosa život-rad u Boru kroz temu „osmog kilometra“, kvalitativno novog sloja grada, sugerišući pravce njegovog razvoja.

Žiri i Stručni savet, koji su od 39 radova na konkursu izabrali „Osmi kilometar“, prepoznali su u ovom projektu brojne teme (teren, rad i industrija, Život zajednice, ekologija, depopulacija i promena strukture stanovništva), i istakli da su autori uspešno problematizovali i odgovorili na temu Bijenala, kako će se živeti zajedno i kako će se disati zajedno u okviru rudarskog kopa, grada, prirode i stanovništva.

„Međutim, nepredviđeno, odgovor na pitanje kako ćemo živeti zajedno nagovestile su, ljubazno rečeno, neprilike zbog Kataloga izložbe kojeg u Veneciji do daljega neće biti, iako projekat `Osmi kilometar` podrazumeva i izložbu i Katalog“, piše Vreme.