Foto: Nikola Pazarski

Otvaranje izložbe "Transmutacija" Nikole Mihajlovića zakazano je za 1. april od 18 sati u bioskopu "Balkan" u Beogradu, a ulični umetnik i arhitekta predstaviće radove nastale u poslednjih godinu dana u ovom prostoru, najavili su organizatori.

– Arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici su ostavili jak uticaj na moje stvaralaštvo koje se vidi kroz korišćenje univerzalnih matematičkih odnosa, geometrije, linije… Sa druge strane, osetan je upliv spontane i neukroćene energije prirode i emocije. Može se reći da je odnos ovih kontrasta glavni put kojim se krećem u svom stvaralaštvu – kaže ulični umetnik i arhitekta Nikola Mihajlović.

Mihajlović je stekao zvanje mastera arhitekture 2011. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a umetničkim stvaralaštvom se bavi od 2008. u formi ulične umetnosti, a kasnije i studijskog slikarstva. Dobitnik prve nagrade na konkursu „Voyage Bleu“, a organizator je više međunarodnih i domaćih projekata, među kojima su i serija izložbi „Scena“ na više lokacija u Beogradu, festivali ulične umetnosti u Požarevcu i „Balkan uživo“ u Beogradu, učesnik je festivala u Indiji i Grčkoj, oslikao je mural i imao samostalnu izložbu u Verbieru (Švajcarska), bio na rezidenciji u „Glo’Artu“ u Lanakenu (Belgija)… Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu i član je umetničkog kolektiva „Street Smart“. Spoljni je saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu, u čijoj produkciji je i nastala izložba „Transmutacija“.

Jedan od radova Nikole Mihajlovića Foto: Nikola Pazarski

„‘Transmutacija’ je naziv izložbe koja prati nastajanje radova u periodu od poslednjih godinu dana i od kojih deo slika upravo nastaje u bioskopu ‘Balkan’, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea istorijskog zdanja koje zadržava potkrovlje i drvenu krovnu konstrukciju. Ustupanjem bioskopa ‘Balkan’ kao radnog prostora postigla se željena situacija da se ‘Balkan’ menja, prilagođava i otvara. Sa potrebom da se vremenom definiše kao savremeni kulturni centar, i u tom smislu se razvija saradnja Fondacije Saša Marčeta i Nikole Mihajlovića kroz organizovanu, promišljenu i sistematičnu poziciju podrške“, navela je Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta.

Otvaranje izložbe zakazano je za 18 sati, ali bi sutrašnja odluka Kriznog štaba o merama protiv širenja koronavirusa mogla da utiče na promenu ovog termina. Predviđeno je da izložba traje do kraja aprila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar