Izložba slika i predstavljanje knjige istoričara Milana Ristovića

Geopoetika je danas objavila knjigu "Utišani glasovi/ Iz istorije običnih ljudi", obnovljeno i dopunjeno izdanje knjige "Obični ljudi/ Prilozi za istoriju" (Geopoetika, 1999), prof. dr Milana Ristovića, poznatog istoričara, urednika i osnivača Geopoetike. Tim povodom u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije organizuje se multimedijalni događaj - izložba slika prof. dr Milana Ristovića Rezime (1978 – 2024, u dvadeset slika) i predstavljanje knjige u sredu 22. maja u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

U programu učestvuju: prof. dr Radina Vučetić, dr Jasna Novakov Sibinović, direktorka Geopoetike, Vladislav Bajac, glavni urednik Geopoetike i prof. dr Milan Ristović. Moderatorka programa je dr Milena Đorđijević.

Slikarski radovi Milana Ristovića, koji će ovom prilikom prvi put biti izloženi u javnosti, nastajali u rasponu od gotovo pedeset godina, svedoče, pored nekih stilskih razlika i o kontunitetu jednog ličnog, simboličnog jezika, koji se vremenom menjao i usložnjavao. Sačuvani radovi nastajali na različitim (često menjanim mestima stanovanja) bili su, obično, i najvažniji deo prtljaga u čestim seobama. U slikanju ili ilustraciji nije video nesuglasje u bavljenjenju istorijom, naučnim istraživanjima i pedagoškim radom. Neke njegove istoriografske studije nastale su i zahvaljujući sposobnosti „čitanja” vizuelnih istorijskih izvora (novinske karikature, propagandni plakati, fotografije, film).

O knjizi Utišani glasovi/ Iz istorije običnih ljudi

Izložba slika i predstavljanje knjige istoričara Milana Ristovića Foto:Promo/Geopoetika

„Obični ljudi Milana Ristovića su poput nevidljivih niti koje povezuju stranice istorije, oživljavajući je svojim koracima i utišanim glasovima, i čineći je dubljom, ljudskijom, bogatijom i višeslojnijom. Njihove priče oslikavaju duh vremena, oblikujući pejzaž prošlosti u kojem svaka sudbina doprinosi istoriji. Ovi, za veliku istoriju bezimeni ljudi, koji su usled vihora Drugog svetskog rata pokušali da se spasu bežeći brodovima, vozovima, avionima, neki pešačeći stotine kilometara, često su završavali svoj put, a neki i život, u logorima, zatvorima, hotelima, bolnicama, policijskim barakama… Vodeći nas sa svojim junacima na dramatična putovanja od Jugoslavije ka Egiptu, Palestini, Čileu, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Nemačkoj, Višijevskoj Francuskoj, Turskoj, Finskoj, Milan Ristović ne samo da je ove obične ljude otrgao od zaborava, nego nam je, ukrštajući fragmente njihovih života iz prašnjavih arhivskih kutija, pomogao da bolje razumemo svu složenost istorije i ljudskih sudbina u dramatičnim istorijskim trenucima“, piše Radina Vučetić.

Milan Ristović rođen je 22. oktobra 1953. godine u Prištini. Studije istorije, postdiplomske i doktorske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1990. predaje opštu savremenu istoriju na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Za redovnog profesora izabran je 2003. Predavao je na doktorskim studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objavio je veći broj monografija i preko 150 studija i članaka na nekoliko evropskih jezika. Bavio se aktivno novinskom ilustracijom, karikaturom i stripom od sredine 1970-ih do početka 1990-ih. Autor je većeg broj naslovnih stranica za nedeljnik „Mladost“, dizajnirao je korice za izdanja Instituta za savremenu istoriju. Izbor grafičkih radova objavio je u knjizi Papirna avantura. Samo za ličnu upotrebu (Čigoja štampa 2018.). Bio je koautor velike izložbe o propagandi u Prvom svetskom ratu (sa Vladimirom Čehom) “Rat i humor 1914-1918″, održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije 2018. godine. Živi i radi u Beogradu.

Bonus video: Rođendanska izložba Narodnog muzeja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar