Foto: Muzej Jugoslavije

Poslednje vođenje kroz izložbu "Prometeji novog veka" uz autorke postavke Anu Panić i Jovanu Nedeljković i umetnika Vladimira Nikolića, biće održano danas u 13 časova u Muzeju Jugoslavije, saopšteno je iz ove institucije.

Izložba „Prometeji novog veka„, koja je otvorena još krajem septembra, inspirisana je 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, a fokus postavke su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture.

Rad umetnika Vladimira Nikolića „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“ na simboličkom nivou zatvara izložbu „Prometeji novog veka“ i postavlja pitanje šta se desilo sa jugoslovenskim modernizmom, kao i sa vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti i solidarnosti.

Vladimir Nikolić jedan je od najznačajnijih predstavnika ovdašnje savremene umetničke scene. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Istražujući ulogu slike u savremenim režimima vizuelnog opažanja Nikolić, kako ističe Nebojša Grujičić, problematizuje i sam režim opažanja, odnosno sliku kao istorijski i kulturni konstrukt.

Detalj sa izložbe: Kutija za čaj Foto: Muzej Jugoslavije

Nikolić je bio učesnik brojnih rezidencijalnih programa i dobitnik je više priznanja, među kojima su „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2003) i Nagrada 50. Oktobarskog salona (2009). 

Izložba „Prometeji novog veka“ trajaće do 14. decembra.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar