Foto: Promo

Izložba Svetlane Volic "Predeo želje" biće otvorena sutra u Galeriji FLU u Pariskoj ulici, saopšteno je iz ove institucije. Zbog loše epidemiološke situacije neće biti svečanog otvaranja postavke, koja će u ovom prostoru trajati do 15. decembra.

Izložba Svetlane Volic „Predeo želje“ rezultat je autorkinog studioznog pristupa istraživanju odnosa toka vremena u odnosu na prostor. Slike, video zapisi i grafike izložene u galeriji Centra FLU nastajali su tokom poslednje dve godine i uvid su u svestranost umetnice, navodi se u saopštenju Galerije FLU.

– Koncept ove izložbe zasniva se na procesu transformacije uobičajenih predstava o vremenu i prostoru, kretanjem misli kroz izražajne mogućnosti nekoliko medija. Polaznu tačku projekta činila je arhiva video zapisa koji su beležili različita kretanja vode – tokove mora, jezera i reka. Kolažnim postupkom, kombinacijom i prostorno-vremenskom manipulacijom odabranih isečaka realnosti, stvarani su hibridni predeli. Mesto očekivanog horizonta predstavljeno je crnim, „ugašenim“ ekranom koji figurira kao odsustvo digitalnog signala ili prisustvo smrti (konačnog), ali istovremeno i kao približeni prostor svemirskog prostranstva – reči su autorke postavke.

Svetlana Volic je vizuelna umetnica i docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na FLU gde je i doktorirala 2018. godine, stekavši zvanje doktora umetnosti. Izražava se kroz različite medije: slikarstvo, video, instalacije, fotografiju, grafički i scenski dizajn. Realizovala je 15 samostalnih i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi, simpozijuma i festivala u zemlji i inostranstvu, a radila je i veliki broj video instalacija za pozorišne predstave.

Autor je i mentor mnogih site-specific projekata i radionica u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je stipendije američke fondacije CEC ArtsLink. Radovi joj se nalaze u domaćim i stranim kolekcijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar