Izložba Javni ilegalac
Sa nedavno održane retrospektivne izložbe "Javni ilegalac" Miomira Grujića Fleke u Salonu MSU Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izložba, povodom 60 godina Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, biće otvorena 23. jula u toj galeriji, najavljeno je iz ove ustanove.

Izložba se održava povodom jubileja rada muzejskog depandansa, galerije – Salona Muzeja savremene umetnosti, u Pariskoj 14, trajaće do 6. septembra, a kustos izložbe je Una Popović.

Podseća se da je, kada je u proleće 1961. godine, četiri godine pre otvaranja Muzeja, započeo sa radom, Salon Moderne Galerije – današnji Salon Muzeja savremene umetnosti, predstavljao prvu beogradsku galeriju koja je imala svoj stalni program, pravilnik i koncepciju.

Salon Muzeja savremene umetnosti je od svog osnivanja ugostio više stotina izložbi i hiljade pratećih programa, razgovora, prezentacija time agilno i pravovremeno delujući u mapiranju, artikulaciji i istorizaciji aktuelnih umetničkih praksi tokom prethodnih decenija.

Prikazujući umetničke opuse već afirmisanih stvaralaca putem manjih retrospektiva i vremenom praveći fokus na izložbe umetnika srednje i mlađe generacije, Salon je odigrao, istaknuto je, izuzetno značajnu ulogu u pogledu afirmacije čitavih generacija autora svih opredeljenja.

Kroz problemske, autorske izložbe i međunarodne saradnje galerija je promovisala raznolike kustoske modele rada i izložbene prakse.

Sa svoje dve baze, zgradom na novobeogradskoj strani i galerijom Salona MSU lociranom u starom gradskom jezgru, Muzej savremene umetnosti zasnovao je svoj model promocije na paralelnim tokovima izlaganja – istorijske moderne i savremene umetničke produkcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare