Foto: Promo

Izložba "Plameni ljubimci/Fiery Pets" umetnika Andreja Bjelića biće otvorena 25. avgusta u 20 časova u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta.

Na ovim radovima biće predstavljene harizmatične, fantastične figure životinja, koje su heroji Andrejeve priče.

PROČITAJTE JOŠ

„Slikar je i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos. Naziv izložbe, tako, nije „životinje“ ili „zveri“, već, zapravo, „ljubimci“, tj. odomaćene, domestikovane životinje, u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića – sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama“, stoji u propratnom tekstu izložbe koji je napisala istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža.

Foto: Promo

„Iako poneke od figura duguju svoje polazište predstavama i grafizmu viđenim u evropskoj heraldici (zmaj, jednorog), zapravo su veoma udaljene od tradicije animalističke umetnosti zapadne Evrope, a mnogo bliže estetskim kodovima i damarima afričkih i vanevropskih civilizacija, ogromnom području umetnosti Drugih. Moglo bi se reći, da je ovom konceptu animalizma bliže shvatanje životinja kao simbola, amblema, božanstava, samostalnih entiteta i duhova (od totemskih predstava, pa nadalje) i simbola snage, hrabrosti, zaštite, nepobedivosti, junaštva, nego posmatranje životinja u domenu i u službi antropomorfnog principa i sveta ljudi“, naglašava Ana Popović Bodroža.

O kontekstima radova govore i nazivi slika: „Beli pas koji misli da je zmaj“ (i bljuje vatru), „Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj“ (i takođe bljuje vatru), „Pas čiji se otac zvao zmaj“ (još bliži zmajevskom svetu) , „Mladi zmaj koji juri slavu“, „Plavi lav koji zavija“, „Ponosni jednorog“, „Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom“, „Retki leopard sa plavim pegama“, itd.

Foto: Promo

Andrej Bjelić rođen je u Aleksincu 1996. godine, a živi i radi u Beogradu. Crta i slika otkad zna za sebe, inspirisan doživljajem sveta, posebnim osobama i životinjama koje čine važan deo njegovog života.

Diplomirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu, na smeru za grafički dizajn.

Po završetku formalnog obrazovanja, odlučuje da se posveti slikanju.

Foto: Promo

Januara 2022. predstavio je izbor svojih radova nastalih tokom 2021. na prvoj samostalnoj izložbi „Ovo je Andrej Bjelić“.

BONUS VIDEO: Otvorena izložba „Stars“ Brajana Rašića na Arsenal festu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar