Foto:Promo/Sopot film festival

Filmski festival u Sopotu, 49. po redu, biće svečano otvoren večeras u 19.30 sati defileom filmskih ekipa i gostiju i dodelom nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti, čije su dobitnice Mira Banjac i posthumno Vera Baronijan, saopštili su organizatori iz Cebef-a.

Startu filmskog festivala Sofest prethodiće od 18.30 otvaranje izložbe „Lica Mire Banjac“ Pozorišnog muzeja Vojvodine u Galeriji CZK Sopot autora Zorana Maksimovića.

Foto:Promo/Sopot film festival

„Mira Banjac je ličnost snažna po umetničkom i stvaralačkom u sebi, mnogostruko talentovana, umetnik je svestrane imaginacije, koji sa lakoćom održava ravnotežu između polova komičnog i tragičnog u liku. To upravo i pokazuje neponovljivost njene glumačke ličnosti“, zabeležio je autor u katalogu izložbe.

Dobitnica nagrade je istakla kako je ponosna na velike žene koje je predstavljala, i da je u traganju za svojim glumačkim personalitetom domaći dramski tekst njeno opredeljenje. Dodala je da je njena teatarska vokacija „žena iz naroda“.

„Ja znam da glumim, tu sam dobra“, reči su Mire Banjac, a na izložbi otvorenoj do 17. jula, biće predstavljen deo bogatog stvaralačkog opusa glumice na televiziji i filmu.

Pored Mire Banjac laureat nagrade „Statueta slobode“ posthumno je i jedna od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki Vera Baronijan. Karijeru je počela u Avala filmu, a nastavila je u TV Beograd i tu ostala sve do odlaska u penziju, a radila je, između ostalog, na otvarenjima „Tango je tužna misao koja se pleše“, „Povratak lopova“, „Senke uspomena“, serijal o „Golom otoku“…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar