Međunarodna, medjunarodna izložba Buđenje, Budjenje u galeriji Atelier DivArt
Foto: Atelje DivArt/Promo

Međunarodna izložba "Buđenje", otvara se u utorak, 12. aprila u 19 časova, u galeriji "Atelier DivArt", na Kosančićevom vencu 3.

Reprezentativnom izložbom međunarodnog prolećnog salona – „Buđenje“, objedinjena su dela 110 stvaralaca, iz Srbije i okruženja, koji su odgovorili na konkurs umetničkog udruženja DivArt i prošli selekciju. U odabir je uvršteno i 11 ruskih umetnika (po pozivu) kao i nekoliko mladih stvaralaca, još uvek studenata, prepoznatih kvalitetom. Postavka sintetizuje razorodne radove slikara i vajara različitih generacija i stremljenja, poetika i tehnika.

Foto: Atelje DivArt/Promo

Prenoseći svojim energijama duh vremena u kome živimo, kao i buđenje sopstvenosti…njihove artikulacije se kreću od realnog i prepoznatljivog, do alegorijskog i vanpojavnog, a kadkad i svedenog i apstraktnog. Izložba je intimnog karaktera, odn. dela su malih dimenzija, a taj format pruža da fokus bude na minuciznosti i detaljima, što pokazuje umetničku posvećenost i strpljenje.

Međunarodni žiri u sastavu: Biljana Vuković (grafičarka, prof. FLU, Beograd), Petar Hranuelli (akademski vajar, Zagreb), Maja Živanović, (novinar i likovni kritičar, Beograd), Slavica Obradinović (istoričar umetnosti, Beograd), i Melissa Potter (multimedijalna umetnica, Columbia College Chicago,USA), odlučivao je o nagradama i pohvalama u kategorijama – slikarstvo i skulptura.Dobitnica nagrade za slikarstvo je Jelena Trajković Popivoda za rad iz ciklusa „Vortex“. Višeslojno delo u kome nage ženske figure, u pokretu i traganju, kao da izlaze iz formata slike i simbolizuju prevazilaženje barijera… izvedeno je na staklu i tako dodatno dobilo na atrakivnosti.

Pohvale, za slikarstvo su dobile – Jovana Đorđević za kolaž „Formiranje“, i Jelena Tijanić Savić za delo „Buđenje doma“.

Foto: Atelje DivArt/Promo

Laureat u kategoriji vajarstvo je Nedim Hadži Ahmetović za delo iz ciklusa „Fragment of time travelling“. Animalni motiv, koji je nosilac kompozicije, ne sagledavamo realistično, no kao prizor dualističke prirode, svesnog i nesvesnog, slabog i snažnog.

Foto: Atelje DivArt/Promo

U ovoj kategoriji pohvaljena je Sanja Sremac za skulpturu „Crvenoglavci, kao i Natalija Stamenković za diptih – instalaciju „Kolačić za dobro jutro“.

Bonus video: Otvorena izložba „Neviđeni Lubarda“

Komentari

Svi komentari (0)