Slike Dada Đurića u galeriji Kombank dvorane Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Izložba slika čuvenog crnogorskog slikara Dade Ðurića, koja je otvorena 5. juna u Galeriji Kombank dvorane, trajaće do 5. jula, saopšteno je iz te ustanove.

Ovo je prva velika izložba Đurićevih slika u Beogradu posle nekoliko godina, na čijem otvaranju je govorio i reditelj i istoričar umetnosti Đorđe Kadijević, podsetivši da je Salvador Dali jednom rekao: „Posle mene samo Dado“.

Đorđe Kadijević, Vjera Mujović Slike Dada Đurića u galeriji Kombank dvorane Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

I zbog velikog interesovanja publike, izložba je produžena, i svi posetioci će moći da pogledaju slike čuvenog crnogorskog umetnika iz kolekcije Novice Jovovića do 5. jula, precizira se u saopštenju.

Ðurić u svom delu ukazuje na čovekovu nesavršenost, na zlo delo i vreme u kojem to delo dobija oblik i osobine užasa, zabeležio je književnik i izdavač Branko Kukić u svom tekstu „Dadova sablast postojanja“, koji prati izložbu.

Miodrag Dado Ðurić (1933-2010) bio je jedan od najznačajnijih crnogorskih slikara. Školovao se na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića, koji mu je pomogao da ode u Pariz 1956. godine. U Parizu je radio litografije, gde je upoznao Danijela Kordijea, koji postaje prodavac njegovih dela, a prvu samostalnu izložbu imao je 1958. godine.

Đurićeva dela nalaze se danas u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta. Na Cetinju je u okviru Narodnog muzeja Crne Gore 2002. godine otvoren „Atelje Dado“ u bivšem umetnikovom ateljeu, a 2012. godine i galerija umetnosti „Miodrag Dado Ðurić“.

Ðurić je govorio da je svaka njegova slika odbijanje sveta u kojem živi, „ono što danas zovu civilizacija“, ali i da je njegovo slikarstvo „smeša svega“, kao i da je „sreća samo detalj“.

„Može se misliti da slikarstvo nekud vodi; ono nikuda ne vodi, osim ka vašoj sopstvenoj rupi. To ima ukus fizičkog bola koji nas izjeda“, kazivao je umetnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar