Foto: Muzej primenjene umetnosti

Izložba „Arhikultura“ proslavljenog arhitekte i profesora Borisa Podreke biće otvorena u Muzeju primenjene umetnosti od 30. januara do 15. marta, najavljeno je iz ove ustanove.

Postavka se sastoji od arhitektonskih rešenja, kako izvedenih tako i od onih koja to nisu. Takođe, on će prvi put beogradskoj publici pokazati i svoja likovna dela, kao i nekolicinu primenjene umetnosti.

Na osnovu oko 400 originalnih autorskih dela, koliko ih je izradio do sada, sažeti pregled njegovog načina rada podrazumeva sledeće: u svakom projektnom zadatku, on pomno analizira okruženje, gradske celine, istoriju mesta. Njegove projekte ne odlikuje istaknuti simbolizam, već on dovodi u vezu formalne specifičnosti sa temom i kontekstom, čime uspeva da nametne njihov vlastiti, novi identitet. Analizom elemenata koji već postoje uspeo je da stvori svoj specifičan arhitektonski odgovor.

Boris Podreka, arhitekta i umetnik, ponikao u Srednjoj Evropi baštini njenu istorijsku i umetničku tradiciju. Odrastao je u višejezičnoj sredini i stvara u multikulturnom ambijentu na prostoru između Beograda i Ljubljane, Trsta i Venecije, Beča i Štutgarta. Parametri njegovog rada vuku korene iz teorije arhitekture Zempera, Bethera i Viole de Dika. Pod uticajem Vagnera i Plečnika, on tematizuje noseću konstrukciju i materijalnost, tehniku prostornih slojeva uči od Losa, a nematerijalne karakteristike svetlosti izučava tokom svojih dugih putovanja po Orijentu.

Foto: Muzej primenjene umetnosti

Putem njemu svojstvene poetike razlika, tokom svog gotovo pet decenija dugog arhitektonskog stvaralaštva, Podreka napreduje na svom potpuno ličnom putu koji se manifestuje kroz snagu izraza brojnih međunarodnih ostvarenja u osam evropskih država, kao i u Кini.

Muzej primenjene umetnosti izložbu organizuje u saradnji sa Ambasadom Austrije i Austrijskim kulturnim formumom, Ambasadom Italije i Italijanskim insititutom za kulturu, Ambasadom Slovenije i Wiener Städtische osiguranjem.

Bonus video: Arhitekta Slobodan Maldini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar