Foto:Promo/Galerija Vasić

Izložba "Dela" Aleksandra Tomaševića biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji Vasić i trajaće do 31. decembra ove godine, u kojoj se navršio jedan vek od rođenja umetnika, saopšteno je iz ove galerije.

Postavka publici nudi radove Aleksandra Tomaševića iz dva velika poslednja ciklusa, koji predstavljaju vrhunski slikarevog opusa, oba pod nazivom „Delo“.

Ova dva ciklusa poslednji put su viđena na izložbama 1967. u Galeriji Doma JNA i posthumno, godinu dana kasnije u Galeriji ULUS-a.

Na toj izložbi u Galeriji Doma JNA Tomašević je prikazao ciklus tempera na panelu. U pitanju su bile čiste geometrijske forme, na kojima je postupkom rada temperom postigao kompaktnu, blago reljefnu fakturu, poput hrapave zidne površine freske.

Na narednoj, posthumnoj izložbi Tomašević je kao materijal koristio drvene, geometrijski bojene elemente.

Radovi, koji će od sutra biti pred publikom, svoju inspiraciju crpe iz srednjovekovnog nasleđa, s tim što su izvedeni izrazito modernim i savremenim slikarskim jezikom, ili kako je to ocenio istoričar umetnosti Jerko Denegri „ostvarenje u modernom“.

Foto:Promo/Galerija Vasić

„Kao i svaka geometrija u umetnosti 20. veka i Tomaševićeva označava težnju ka idealima gradnje i harmonije u dominantno materijalističkom dobu u kojemu jedino umetnosti preostaje da sačuva neophodnost ljudskih duhovnih potreba“, zabeležio je u katalogu izložbe Denegri.

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija. Postavku prati katalog sa tekstovima Denegrija i kolekcionara i ljubitelja umetnosti Dušana Milovanovića, kao i reprodukcije svih eksponata.

Bonus video:

Pikaso, genije umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar