Djevojka se odmara [1909.] Vlaho Bukovac Foto:artmark.hr

Bukovčevo delo “Devojka se odmara” nekad nalazilo u zbirci njegove kćerke Ivanke, a nastalo je tokom slikarevog "srećnog razdoblja" u Pragu, otkriva Jutarnji list.

Na aukciji koja će se održati u utorak, 19. marta, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, među osamdesetak dela biće ponuđena i slika „Devojka se odmara“ Vlaha Bukovca iz 1909. godine, koja se smatrala izgubljenom.

Vlaho Bukovac, autoportret
Foto: Promo/SANU

Na aukciji koja će se održati u utorak, 19. marta, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, među osamdesetak dela biće ponuđena i slika „Devojka se odmara“ Vlaha Bukovca iz 1909. godine, koja se smatrala izgubljenom.

Kako ističu iz aukcijske kuće Artmark, reč je o delu iz njegovog praškog perioda koje nikad nije bilo izlagano u Hrvatskoj, a spominje se u monografiji „Vlaho Bukovac – Život i djelo“ iz 2005. Vere Kružić Uchytil, koja ju je obradila na temelju fotografije i svedočenja slikarevih naslednika iz Cavtata, piše Jutarnji list.

Bukovčev opus nastao u Pragu, slikarevog „srećnog razdoblja“, neverojatno je brojan, ali sva su dela, smatra autorka, izvanrednog likovnog dometa.

Nakon Bukovčeve smrti 1922. godine slika je ostala u praškoj zbirci njegove kćerke Ivanke Bukovac Javorsky u kojoj je i evidentirana 1968, godini kada su odlučili da se vrate u Cavtat. Slici se potom gubi trag.

„Ružičasti san“ Foto: Galerija SANU

Prema rečima istoričarke umetnosti Biserke Rauter Plančić, ističe hrvatski dnevni list, ova Bukovčeva slika, iako ne prikazuje mladoliku lepoticu kojih je u opusu tog umetnika popriličan broj, izvrstan je primer slikarevog fascinantnog umeća da dočara apartnost dame koju portretiše, lepotu njenih ruku i belinu prozračne haljine koja joj rasvjetljava brigama zamoreno lice.

U aukcijskoj kući napominju da je „Devojka se odmara“ u Hrvatsku stigla prvi put nakon više od jednog veka pošto je naslikana i prvi put će biti izložena u Zagrebu ovih dana, u prostorijama Artmarka gde će biti sve do aukcije.

Izložba u Galeriji SANU Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Dalmatinski slikar Vlaho Bukovac (1855-1922) bio je omiljeni slikar srpskih vladara. U nebesa su ga dizali svi, od dinastija Obrenović i Karađorđević do Josipa Broza Tita. Izložba njegovih slika „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote“, koja je priređena 2020. u Galeriji SANU, osvetlila je njegov uticaj u srpskoj kulturnoj sredini. Ovaj slikar ogromnog i raznovrsnog opusa koji je kroz svoja dela spojio nespojivo – dinastije Obrenović i Karađorđević još 1884. godine izabran je za dopisnog člana Srpskog učenog društva a potom i za počasnog, odnosno redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Blagoveštenski sabor Vlaho Bukovac Foto: Privatna arhiva

Godine 2021. izbio je skandal sa Bukovčevom slikom „Blagoveštenski sabor“ koja je ukradena 28. novembra 1993. iz dvorca u Čelarevu, koji je nekad pripadao porodici Dunđerski, a prodaju iste za 600.000 evra sprečili su SBPOK i švajcarska policija u zajedničkoj akciji. Lopovi su sa sobom odneli ne samo taj dragocen rad, već još tri slike, potvrdili su tada iz Muzeja Vojvodine. Slika je konačno vraćena 16. avgusta 2022. i biće izložena za javnost 10. maja u Muzeju Vojvodine.

Bonus video: Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu: Da li naši muzeji mogu da otkupe sliku čija je početna cena od 70.000 do 100.000 funti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar