Foto: makasana photo / Alamy / Alamy / Profimedia

"Halo, može li knjiga...", pitanje je kakvo ovih dana slušaju zaposleni u jednoj novosadskoj knjižari koji su zaključali radnju zbog koronavirusa i čitaocima naslove poručene telefonom ili preko društvenih mreža dostavljaju na kućnu adresu.

Knjižara otvorena u centru grada pre manje od pola godine brzo se pročula među ljubiteljima knjiga u Novom Sadu, a i šire. Međutim, usledila je pandemija koronavirusa, a knjižari su i pre vanrednog stanja odlučili da je zatvore. Istovremeno su poručili čitaocima da će im knjige, ako im je neki naslov potreban, sami dostavljati na kućnu adresu. Dovoljno je da im pošalju poruku preko društvenih mreža ili ih pozovu telefonom.

– Javljaju se ljudi, pružaju nam podršku, trudimo se da čitaocima izađemo u susret. Ostale kolege smo oslobodili, a nas dvoje smo tu, na smenu, uglavnom od 12 do 15 sati. Nosimo i maske i rukavice, sve što je potrebno. Novi Sad je takav da može i da se prepešači, pa nam to dođe kao šetnja. Čitaoci nas sačekaju ispred zgrade, predamo im knjigu, oni su novac već uplatili na račun, pa ni tu nema kontakta. Neki dan sam se, recimo, dogovorila sa jednom devojkom da joj odnesem knjigu tako što ćemo se naći na pola puta, tamo gde šeta psa. Ako je baš negde dalje, onda kolega i vlasnik Dejan Komnenović ode automobilom – priča Dina Rašić, knjižarka u „Zenitu“.

Na svojoj Fejsbuk stranici svakog dana i preporučuju različite naslove. Novosađani su, kaže Dina, već navikli na to da kod njih u knjižari mogu da nađu i izdanja manjih izdavačkih kuća, a zanimljivo je da je poslednjih dana najveći hit bio je „Sapijens – kratka istorija ljudskog roda“ Juvala Noe Hararija.

Ne bi se mogao napraviti ni profil prosečnog čitaoca koji od njih poručuju knjige preko društvenih mreža ili telefonom, dodaju knjižari, jer su to podjednako i muškarci i žene, ali su mahom mlađi. Starijih od 65 godina nema. Dina Rašić to objašnjava činjenicom da stariji sugrađani ređe koriste društvene mreže.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pitamo da slučajno nema i molbi da im „onako usput“ uz knjigu donesu i nešto drugo od potrepština. Nema, kaže naša sagovornica, ali primećuje da pored knjiga iz njihove radnje poručuju i – društvene igre.

– Čak i društvene igre kakve mogu da igraju i sami, ako nemaju saigrača, što je razumljivo jer su ljudi u izolaciji. Takva igra je, recimo, neka vrsta drvenog tetrisa – zaključuje Dina Rašić.

Besplatna dostava za knjige naručene onlajn

S ozbirom da se knjižare zatvaraju jedna po jedna, ovo bi mogao da bude jedan od načina na koji će ljubitelji lepe reči dolaziti do nove literature. Beogradski lanac „Vulkan“ i izdavačka kuća „Laguna“ nedavno su imali akciju u okviru koje su tokom vikenda „otključali“ svoje e-knjige za besplatno skidanje i čitaoci su to pozdravili. „Laguna“ se sada okrenula i najmlađim čitaocima i tinejdžerima, pa su knjige za njih stavljene na popust, a dostava za sve naslove naručene onlajn će do 29. marta biti besplatna.

U „Dereti“ primećuju takođe da se kupovina knjiga preselila na internet, pa su u ovoj kući za sve knjige naručene preko njihovog sajta, prepolovili troškove dostave za celu Srbiju, a za sve porudžbine iznad 2.000 dinara ona je besplatna.