Foto: Yuri B/Elizaveta Parfenova/Multukultivator/Promo

Koncert pod nazivom "Iz Rusije s ljubavlju", na kome će nastupiti Nikolaj Luganski i Pavek Gomzijakov, biće održan 10. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopštili su organizatori iz "Multikultivatora".

Na jedinstvenoj muzičkoj večeri uz klavir i violončelo zvezda pijanizma Nikolaj Luganski i priznati solista i kamerni muzičar, čelista Pavel Gomzijakov publici će predstaviti odabrane sonate Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija.

Koncert će biti održan 10. marta 2021. u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sa početkom u 19 časova, a uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, zbog čega je samo 300 ulaznica u prodaji, dodaje se u saopštenju.

Miljenik beogradske publike Nikolaj Luganski je pijanista koji kombinuje eleganciju i gracioznost sa moćnom virtuoznošću. Priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara, i interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija. Dobitnik je brojnih nagrada za ostvarene snimke i umetničke zasluge.

Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Juri Temirkanov, Kent Nagano, Mihail Pljetnjov, Đanandrea Noseda i Vladimir Jurovski, odnosno najznačajnijim orkestrima, kao što su: državni orkestar Hamburške filharmonije, Simfonijski orkestar BBC-ja, Holandska filharmonija, Ruski nacionalni orkestar.

Pored toga što redovno i često nastupa širom sveta, Luganski je profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski od 1998. godine.

Londonski „Gramophone“, najznačajniji magazin o klasičnoj muzici opisao ga je kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona“. Među saradnicima Luganskog u oblasti kamerne muzike su Vadim Repin, Aleksandar Kniazev, Mischa Maiski, Leonidas Kavakos i Pavel Gomzijakov sa kojim će nastupiti u Beogradu.

Violončelista Gomzijakov je kao solista i kamerni muzičar nastupao širom sveta, sarađujući sa brojenim internacionalnim muzičarima. U julu 2007. godine nastupio je zajedno sa pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija), čime je započeta dugotrajna saradnja dvoje muzičara. Snimak Šopenove sonate za violončelo i klavir koji su zajednički napravili bio je nominovan je za prestižnu nagradu Gremi. Tokom poslednje dve sezone, Pavel Gomzijakov je nastupao sa Novom filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea.