Braća Teofilović. Foto:Nebojša Babić

Jednojajčani blizanci iz Čačka, world music ikone, u ponedeljak 27. juna imaju koncert u klubu Močvara u Zagrebu i tim povodom su dali intervju za "Jutarnji list".

Ratko i Radiša Teofilović jedinstvena su pojava na ovdašnjoj muzičkoj sceni. Jednojajčani blizanci iz Čačka poslednjih su godina očarali kritiku i publiku svojim magičnim glasovima čije slušanje jednostavno ostavlja bez daha. Njihova sjajna izvođenja tradicionalnih pesama s područja celog Balkana donela im je status jednih od najzanimljivijih ovdašnjih etno/tradicionalnih izvođača, piše „Jutarnji list“.

„Nema tih reči kojima se može opisati i dočarati magija glasova braće Teofilović u kojima kao da su se ‘nataložili’ vekovi u kojima su pesme koje pevaju nastajale“, napisao je muzički kritičar Aleksandar Dragaš o Teofilovićima koji su početkom godine za Croatia Records objavili svoj novi album nazvan „Element“, a sada je došao red i na veliku zagrebačku promociju tog albuma.

Na pitanje da li im je iznenađenje dobar prijem publike i kritike u Hrvatskoj, i činjenica da im je album bio jedno vreme među najprodavanijim izdanjima Croatia Records, braća Teofilović kažu da to i jesu i nisu očekivali.

„Dugo smo na muzičkoj sceni i imamo iskustvo pa možemo da procenimo kakve su šanse da novo izdanje bude iznenađenje za publiku. Mislim da smo to uspeli s ‘Elementom’.“

Oni su se osvrnuli i na to da osim zemalja bivše Jugoslavije dobro prolaze i u drugim državama gde postoji jezička barijera.

„Jezik emocija je svuda prepoznatljiv, a iskonska muzika nosi kod koji svi razumeju. Ako se osvrnemo na world music scenu primetićemo da muzika na jeziku koji ne poznajemo i ne predstavlja barijeru za slušatelja, pa je takav slučaj i kada smo nas dvojica u pitanju. U Japanu su nas slušali zatvorenih očiju doživljavajući to kao molitveno-meditativno stanje, u Nemačkoj su nam nakon koncerta govorili da prepoznaju motive i poruke koje pojedine pesme nose“.

Braća Teofilovići najavljuju saradnju sa pijanistom Matijom Dedićem.

“ O njemu ne treba mnogo govoriti, ima briljantnu karijeru i jedan poseban senzibilitet koji se oseća na sceni. Eto to je neka nova ideja za budućnost koja se priprema. Posle gitare Miroslava Tadića i albuma „Vidarica“, pokušaćemo s klavirom da donesemo nešto drugačiji zvuk. Mislim da će to biti zanimljivo publici. Ne postoji instrument s kojim je teško uskladiti se, važno je da onaj ko svira suptilno stvara muziku zajedno sa nama dvojicom“, zaključuju popularni blizanci.

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar