Foto: Arhipelag

Knjiga izabranih pesama Davida Putnika "Ispod crne duge" nedavno je objavljena u izdanju "Arhipelaga", saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Knjigu izabranih pesama Davida Putnika, pozorišnog reditelja i pesnika, koji je preminuo 2011, kako onih koje je sam pripremio za štampu, tako i onih pronađenih u njegovoj zaostavštini, priredili su Noel Putnik i Nenad Savić.

Pesme u ovoj zbirci podeljene su u četiri ciklusa. Prva dva osmislio je sam pesnik, odredivši im naslov i moto. Kako ti ciklusi obuhvataju samo manji broj sačuvanih pesama, priređivači su, držeći se zadate poetike i tematskih celina najbolje što su umeli, pridodali još dva ciklusa, kojima su naslov i moto pronašli u samim Putnikovim pesamama. Takođe su dopunili prva dva ciklusa onim pesmama kojih nije bilo u Putnikovoj prvobitnoj zbirci, ali koje im poetski i tematski pripadaju. Mnoge pesme pronađene su u više verzija. U takvim slučajevima, koliko je bilo moguće, priređivači su se opredeljivali za vremenski najskorije verzije. Zapis na kraju zbirke može se čitati kao pesma u prozi i stoji kao celina za sebe – naglašavaju priređivači u uvodnoj napomeni knjige „Ispod crne duge“.

Pesme Davida Putnika u knjizi „Ispod crne duge“ mogu se čitati kao svedočanstvo vremena u kome su nastale i jedne neobične umetničke i životne avanture koju je oličavao sam pesnik.

Pesme Davida Putnika su pogled u sleđeni odraz u ogledalu, radikalni obračun sa samim sobom i sa svetom kojeg se iz dubine duše grozio, smatrajući svoj boravak u njemu surovom i neobjašnjivom kaznom. Ako je kao reditelj i morao da se uživljava u ulogu veselog ekstraverta, u pesmama je David ostajao sasvim sam, bez zaklona pozorišne zavese i varljive zaštite koju pruža žovijalni duh teatra. Tu samoću jasno oseća čitalac koji ga je poznavao, a uveren sam da će je osećati i drugi čitaoci. Stoga želim da o njegovim pesmama razmišljam kao o ličnoj umetničkoj ispovesti Davida Putnika, izgovorenoj samo pred Onime u koga je celog života duboko sumnjao, a za kojim je toliko žudeo – reči su Noela Putnika iz pogovora. 

David Putnik, rođen 1972. godine u Beogradu, posle završenih studija pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Ljubomira Mucija Draškića, okrenuo se radu u pozorištu. Režirao je 19 predstava u teatrima širom Srbije, po tekstovima Čehova, Strindberga, Gorkog, Pirandela, Beketa, Dejvida Memeta, Jovana Popovića, Gorana Stefanovskog…

Ovenčan je s dve nagrade „Joakim Vujić“, kao i priznanjem Susreta dečjih pozorišta u Beogradu. 

Putnik se bavio i režijom dokumentarnog filma. Autor je dva ekološka putopisa iz Crne Gore: „Otrovna voda“, za koji je dobio nagradu Festivala podvodnog filma u Antibima, i „Kanjon Nevidio“. Radio je kao asistent na Katedri za glumu Fakulteta dramskih umetnosti, bio je vršilac dužnosti upravnika Gradskog pozorišta u Šapcu, a objavljivao je pesme, eseje i kritičke prikaze.

Bonus video: Aleksandar Popovski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar