Foto: promo/mgb.org.rs

Izložba „Iskorak ka modernosti – secesija u arhitekturi Beograda“ otvorena je u Sali pod svodovima Кonaka kneginje Ljubice, saopštio je Muzej grada Beograda.

Događaj se organizuje povodom 10. juna, Svetskog dana secesije, u saradnji Muzeja grada Beograda i Кluba „Lepota života“ a u sklopu obeležavanja 120 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda. Autorke su dr Angelina Banković, muzejska savetnica MGB, i Majda Sikošek, istoričarka umetnosti.

Foto: promo/mgb.org.rs

Posvećena je secesijskoj arhitekturi glavnog grada a posetioci će moći da vide priču i o vremenu u kojem je nastala, kako u Evropi tako i u Srbiji, a posebno u Beogradu. Iako je u fokusu izložbe arhitektura, na njoj su predstavljene i odlike vremena u kojima je secesija bila prisutna u glavnom gradu, kao i različiti fenomeni koji su obeležili život, gradnju i stanovanje krajem 19. i početkom 20. veka.

Na izložbi je, kroz fotografije, projekte i crteže, prikazano 45 objekata podignutih u skladu sa internacionalnom i nacionalnom varijantom secesije. Pored originalnih eksponata iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda, mogu da se vide i materijali iz drugih beogradskih ustanova, kao i privatnih kolekcija. Poseban segment čine i fotografije današnjeg izgleda i stanja odabranih građevina, čija je autorka Majda Sikošek.

Sastavni deo izložbe je i mapa grada sa 37 secesijskih objekata koji i danas postoje, koja je dostpuna kako u štampanom obliku tako i u vidu interaktivne aplikacije, na kojoj posetioci mogu da pročitaju više o svakoj pojedinačnoj zgradi.

Izložba “Iskorak ka modernosti – secesija u arhitekturi Beograda” trajaće do nedelje, 11. juna 2023. godine. Tokom trajanja izložbe biće organizovana i autorska vođenja, četvrtkom od 18 časova.

Bonus video: Otkrivena rimska grobnica u centru Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar