Nik Kejv Foto:JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Pevač i tekstopisac je napisao oštru recenziju tekstova koje je proizvela veštačka inteligencija - popularni chatbot softver ChatGPT, rekavši da je to „groteskno ismevanje onoga što znači biti čovek“.

Pišući na svom blogu Red Hand Files, Kejv je odgovorio obožavaocu po imenu Mark sa Novog Zelanda, koji mu je poslao pesmu koju je napisao ChatGPT – veštačku inteligencija, koja se može usmeriti da imitira stil određenih pojedinaca, Mark je iskoristio da stvori pesmu „u stilu Nika Kejva“.

Ispunjena mračnim biblijskim slikama, chatbotova pesma je uključivala refren: „Ja sam grešnik, ja sam svetac / ja sam tama, ja sam svetlost / ja sam lovac, ja sam plen / ja sam đavo, ja sam spasilac.“

Pevač je uzvratio Marku, rekavši da su mu desetine fanova, „od kojih većina pati od neke vrste algoritamskog strahopoštovanja“, poslali pesme koje je producirao ChatGPT.

Nik Kejv Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

„Dovoljno je reći da ne osećam isti entuzijazam oko ove tehnologije“, napisao je on. „Razumem da je ChatGPT u razvoju, ali možda je to užas veštačke inteligencije u nastajanju – da će ona zauvek biti u povojima, jer će uvek morati da ide dalje, a pravac je uvek napred, uvek brži”, kaže Kejv.

„Nikada se ne može povući ili usporiti, jer nas vodi ka utopijskoj budućnosti, možda, ili našem potpunom uništenju. Sudeći po ovoj pesmi ‘u stilu Nika Kejva’, ne izgleda dobro, Mark. Apokalipsa je na dobrom putu. Ova pesma je sranje.”

On je ChatGPT nazvao „travestijom oponašanja“.

„Pisanje dobre pesme nije mimikrija, replikacija ili pastiš, već suprotno“, napisao je on. „To je čin samoubistva koji uništava sve što je neko težio da proizvede u prošlosti. Upravo te opasne promene koje zaustavljaju srce katapultiraju umetnika izvan granica onoga što on ili ona prepoznaje kao sebe.”

“Pesme nastaju iz patnje, pod tim mislim da su zasnovane na složenoj, unutrašnjoj ljudskoj borbi stvaranja a, koliko znam, algoritmi ne osećaju. Podaci ne pate. ChatGPT nema unutrašnje biće, nije bio nigde, nije pretrpeo ništa, nije imao smelosti da posegne izvan svojih ograničenja, pa zbog toga nema kapacitet za zajedničko transcendentno iskustvo. Melanholična uloga ChatGPT-a je u tome što mu je namera da oponaša i nikada ne može da ima ima autentično ljudsko iskustvo, bez obzira koliko obezvređeno i beznačajno ljudsko iskustvo s vremenom može postati,” kaže.

„Ovo je deo autentične stvaralačke borbe koja prethodi pronalasku jedinstvene lirike stvarne vrednosti; to je suočavanje bez daha sa svojom ranjivošću, svojom opasnošću, svojom malenošću, suprotstavljeno osećaju iznenadnog šokantnog otkrića; to je iskupiteljski umetnički čin koji pokreće srce slušaoca, gde slušalac u unutrašnjem delovanju pesme prepoznaje sopstvenu krv, sopstvenu borbu, sopstvenu patnju.”

Kejv, koji piše pesme za novi album sa Bad Seedsima, dodao je: „Možda zvuči kao da sve ovo shvatam previše lično, ali ja sam tekstopisac koji je angažovan, upravo u ovom trenutku, u proces pisanja pesama. To je posao krvi i mesa, ovde za mojim stolom, koji zahteva nešto od mene da pokrenem novu i svežu ideju. To zahteva moju ljudskost.”

Foto:EPA-EFE/JOSE COELHO

Nik se zahvalio Marku, ali je rekao: „Uz svu ljubav i poštovanje ovog sveta, ova pesma je sranje, groteskno ismevanje toga šta je biti čovek, i, dobro, ne volim je mnogo.”

Kejv je ipak izdvojio iz nekoliko strofa veštački stvorenih stihova „Imam vatru iz pakla u očima“, navevši da su donekle istiniti. „Imam vatru iz pakla u očima – a to je Chat GPT“, zaključio je Kejv.

ChatGPT izaziva uzbunu među obrazovnim institucijama zbog svoje sposobnosti da izbegne alate za otkrivanje plagijata. U utorak je predavač na Univerzitetu Deakin u Australiji otkrio da su botovi otkriveni u skoro jednoj petini procena, što je izazvalo zabrinutost da se veštačka inteligencija naširoko koristi za varanje na ispitima.

Bonus video: Stanko Crnobrnja o povratku u osamdesete – Ranije generacije muzičara radile su mozgom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar